20 април, 2024

Фейсбук разработва свой изкуствен интелект (AI) с име Portal, който може да заснема и следи движението ви и сам да определя кога и как да приближава или отдалечава кадъра. Устройството разполага с 12 мегапикселова камера с 140-градусово поле на видимост.

Защо това е полезно? В последния си Фейсбук пост, компанията обясни, че новата технология може да бъде много полезна, ако например се намирате в стая с много хора, които се движат непрестанно. В такъв случай Portal сам ще избере как да фокусира, приближава кадъра и следи движението само на селектирания от вас обект. Представете си следната ситуация – снимате жена, която лежи в леглото си, наполовина завита от юргана в спалнята, а зад нея тичат деца. Изкуственият интелект сам ще избере правилното осветление за фокусиране, а размазването на фон, в следствие на движението, ще бъде отстранено.

 

Технически предизвикателства, с които Portal се е справил:

  • Всичко това е възможно, без нужда от движеща се камера.
  • Всички решения за движението и приближаването/отдалечаването на кадъра се извършват на дигитално ниво.
  • Всичко се архивира на устройството, без нужда от облак.
  • AI сам взима решения за висококачествено заснемане на определен обект и всичко това с помощта на малък чип в Portal, без нужда от големи сървъри за поддръжка.
  • Използва 2D система за засичане на позиционирането, работеща на 30 кадъра в секунда.
  • Използва изследвания на “дълбочинни камери”, разработени от Facebook Reality Labs като част от усилията на компанията в посока VR в социалните медии.

Текст и снимка: DigitalTrends

Тагове: , , , , , ,