18 април, 2024

Израел стартира гореща кибер линия за помощ при сигнали за потенциални хакерски атаки. Линията е предназначена както за бизнеси, така и за частни лица, които са засекли подозрителни действия в онлайн пространството, а помощта идва от специалисти с богат опит в компютърните среди на военните. Експертите от страната, както и Центърът за реагиране при извънредни ситуации (CERT) са единодушни, че системата за сигнализиране е от особена важност.

„Нашата работа е възможно най-бързо да ограничим щетите, да проучим заплахите и да разпространим нужната информация навременно. (…) Една кибератака не може да бъде ограничена само до имуществени или финансови щети. Тя може също така да застраши човешки живот. “ – каза директорът на CERT Лави Штохамер пред Ройтерс.

Някои от огромните екрани в центъра показват карта на света, изобразяваща кибератаките като метеорни удари по Израел, както и информация от коя страна са компютърните сървъри, използвани от хакерите. По време на посещението на Ройтерс атаките идват главно от североизточните щати, Западна Европа и от Индонезия.

Системата, която бе пусната преди 3 седмици, събира по 100 сигнала дневно, като 15% от сигналите са за “white hackers”, които са открили уязвими места в корпоративни или национални системи и искат те да бъдат поправени, преди да бъдат хакнати от злонамерени лица. CERT поддържа и чат, в който служители от технологични отдели на големите фирми в Израел могат да се включат в дискретен и защитен обмен на информация за брийчове в базата данни.

Източник на материал и снимка: Reuters

Тагове: , , , , , , ,