24 април, 2024

Димитър Димитров е организатор на WordPress Plovdiv Meetup групата заедно с неговите колеги Мила Каназирска и Ивайло Дърмонски. Те са занимават с общността от години и споделиха как я развиват в Пловдив.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?
WordPress Пловдив meetup най-общо казано е група за хора, които използват и обичат WordPress. В групата имаме хора от различни сфери и позиции – блогъри, дизайнери, програмисти, собственици на бизнес агенции, хора искащи да си развият личния сайт и т.н.

Идеята за това да има WordPress meetup група в Пловдив идва от хора, работещи в SiteGround. Екипът на компанията в Пловдив помага на хора с WordPress сайтове да решават различни проблеми буквално всеки ден. Но не само това, много от нас имат собствени сайтове и личен интерес към тази платформа. Основно с организацията на срещите се занимаваме аз и моите колеги Мила Каназирска и Ивайло Дърмонски.

Съществен фактор за започването на групата е и човекът, който е в основата на всички големи WordPress разработки в компанията — Христо Панджаров. Въпреки, че работи в седалището на компанията в София, той е роден в Пловдив и винаги се е стремил да подпомага с каквото може технологичното развитие на града. Освен това има солиден опит с организирането на подобни събития в София и помага с идеи и съвети на тукашния екип.

От компании или фрийлансъри?

На срещите ни идват всякакъв тип хора, които са обединени от един общ интерес – WordPress и нещата, които може да правиш с този софтуер.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?

Първата ни среща се състоя на 21-ви февруари 2018, а Христо беше лектор на нея.

Първоначално не знаехме какво да очакваме и дали изобщо ще има интерес към нашите срещи, но за щастие се оказа, че всъщност WordPress има доста фенове в Пловдив. Даже на някои от срещите идваха хора от близките градове специално заради meetup-a ни.

Сега, почти година по-късно, вече имаме стабилна човешка маса от около 20-30 човека на всяка среща, 250+ човека в нашата Facebook група и близо 200 в Meetup платформата.

Колко често се събирате? Къде?

Събираме се веднъж в месеца, по-точно всяка трета сряда от месеца, като традиционното място за тези срещи е офисът на SiteGround в Пловдив. Освен с предоставянето на офиса си SiteGround е и спонсор на събитието – всяка лекция и среща завършва с безплатни бири и пици!

Миналата година имахме 2 срещи май месец – една за WordPress meetup и още една за празнуването на 15-тата годишнина на WordPress – за тези среща имаше подаръци изпратени от WordPress фондацията в САЩ за членовете на нашата meetup групата – значки, стикери, балони и т.н.

Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?

На месечните ни срещи идват между 20 и 50 човека в зависимост от темата на лекцията и месеца. Съотношението мъже:жени бих казал, че е 50:50, но не водим точна статистика и не делим хората по пол, раса, религия и т.н.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на такива групи? Имат ли интерес към тях?

Българите сме по-скоро скептички към такива срещи, поне по мои наблюдения. На новите членове на групата им отнема обикновенно 2-3 срещи, за да се отпуснат и да видят, че никой не иска да им продава нещо или да прави пари от тях – даже напротив! Нашата цел е да споделяме идеи и да си помагаме един на друг с каквото можем.

За интереса – интерес има, но винаги има и какво да се желае.

Какво е новото във вашата общност? В технологичен план и около самите вас? Организирате ли събития?

Новото в WordPress средите в последните месеци е пускането на WordPress 5.0 и новия WordPress едитор, които вече е базиран на така наречените “блокове”. Пускането на този нов едитор, който се нарича Gutenberg предизвика доста полемики и дискусии в WordPress средите, но от личен опит може да кажа, че едиторът е стабилен и лесно се работи с него когато свикне човек.

Събития като meetups организираме всеки месец, по-точно всяка трета сряда от месеца.

Най-голямото събитие, което ще организираме тази година безспорно е WordCamp Пловдив. Самото събитие ще се проведе на 11 май в Драматичния театър в Пловдив.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой финансира? Има ли членски внос?

Съществуването на групата се поддържа от ентусиазма на моите колеги Ивайло и Мила, на моя личен такъв и също така на помощта и разбирането, която получаваме от компанията, в която работим и която ни предоставя офиса си безвъзмездно – SiteGround.

Групата няма членски внос и никога не е имала такъв, лекторите също говорят на доброволчески начала. Събитията и сбирките ни (винаги има бира) са абсолютно безплатни и всеки, който има желание да ги посети е добре дошъл!

Самоинициативно ли е всичко? Мислите ли да станете част от някакво световно звено на подобна общност?

Не е точно самоинициативно, защото WordPress meetups има по целия развит свят. Ние сме официална част от WordPress обществото, като в световен мащаб има над 700 официални WordPress meeups, а в цяла България са само две групи.

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група?

Има два лесни начина – да станат членове на нашата Facebook група или да влезнат в групата ни в Meetup платформата. Информация за всичките събития, свободните места за тях, информация за лектори и т.н. пускаме и в двете групи.

 

Тагове: , , , , , , , ,