23 април, 2024

Невроинженери от Колумбийския университет обучиха алгоритъм да преобразува човешката мисъл в разбираема, звукова реч. Този алгоритъм е базиран на технологията, която използват гласовите асистенти Siri и Alexa, наречена “вокодер” (компютърен алгоритъм, който може да синтезира човешка реч) и той ще разчита и превежда мозъчните вълни в разбираема реч или с други думи – ще вербализира мисли.

След проведено проучване се оказва, че около 75% от хората, чули вербализираните от алгоритъма мисли, могат да разберат и повторят правилно чутото, което е в пъти по-добър резултат спрямо всички предишни опити – твърди един от съавторите на научния труд.

Що се отнася до поверителността, учените са направили алгоритъмът да разчита мисли само по команда, което изключва възможността мислите на човека, който го използва да станат обществено достояние.

Изследването е все още в начален стадий, но учените се надяват някой ден да бъде построен имплант, който хората с различни заболявания да могат да използват, за да разговарят с другите само чрез мислите си – без натискане на бутони, без писане на бележки, без дори нужда от интерфейс за проследяване на погледа, какъвто Стивън Хокинг е имал.

Източник: curiosity.com

Тагове: , , , , ,