25 април, 2024

Трифон Трифонов е Web UI програмист в SoftServe и голяма част от живота му е свързана със спорт. Желанието му за адреналин се усеща, дори от редовете на това интервю.

Как започва работният ти ден?
В повечето случаи със спорт. През по-голямата част от годината се занимавам с функционални тренировки (тапаут), през останалото време ходя на плуване или друго в зависимост от сезона. През зимата свеж старт на деня за мен означава много ранно ставане и обикаляне на Витоша преди работа с посрещане на изгрева, което за съжаление се случва рядко. През пролетта и лятото обичам да карам колело малко по-ниско в планината, и отново по свеж начин да стартирам деня. След спорта отивам до офиса пеша, пия чай или кафе с колегите. Често обсъждаме различни технологии или някой от нас споделя за интересен казус, който е имал в даден проект и начина, по който го е разрешил. След това сядам на работното си място, преглеждам социалните мрежи, които ползваме за комуникация с колегите и клиентите (имейл, слак, скайп), и започвам да работя по задачите, които имам. В случай, че имам свободно време, чета статии или книги, свързани с технологиите, които използвам.

С какви проекти се занимаваш?
Работя като Web UI програмист, което ще рече, че разработвам визуалната част на уеб системите за потребителите. Успявам да работя по разнообразни проекти, тъй като компанията има много клиенти в различни сфери на дейност. Участвал съм в разработването на системи като:

Уеб система за мониторинг на DDoS защита;
Уеб система за управление на посетителите – която включва наблюдаване, проследяване и уведомяване на посетители, доставчици и гости на даденото учреждение, където е внедрена системата.
Уеб система за конфигурация на рамки за картини;
Уеб система, представляваща интерактивна карта на офис, която дава информация за офис сградата (като разположение на стаи, служители и допълнителна информация за тях)

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, например талисмани, специална чаша?
На бюрото си имам мека топка, с която да раздвижвам пръстите си. Химикалка и листове хартия, за да си водя записки или да си скицирам дадена функционалност, която трябва да разпиша като код.

Към колко видове спорт имаш интерес?
Имам ужасно силно привличане към екстремните спортове и постоянно желание да си набавям адреналин. Основните виновници за това, разбира се, са моите родители. Още на три години бях качен на ски. След това тренирах плуване и през годините съм се занимавал и продължавам да се занимавам с гмуркане, кайт-сърф, уейк-борд, ски сноуборд, планинско колоездене, а от две години карам и мотор на писта. Миналата година за пръв път карах мотор на писта за Формула 1, а именно Хунгароринг. Това беше едно от най-силните усещания, които съм имал с мотоциклет.

 

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?
Програмирам на Javascript, който е в основата на фронт-енд технологиите и предимно ползвам фреймуърци като Angular, ReactJs и VueJs. Учил съм го както в университета, така и в някои софтуерни академии, които посещавах преди време. Но най-много научих и продължавам да уча на работа в реалните проекти.

Каква литература четеш за разпускане?
Харесвам книги за невронаука и психология, приключенски книги и книги, свързани с хобитата ми. Фен съм на д-р Джо Диспенза и повечето му книги, свързани с невронауката (Човекът е своето плацебо, Разчупете навика да бъдете себе си). Чета книги за планинарство и за лавинна безопасност. Също така любима книга, която чета като наръчник всеки път преди да ходя да карам мотор на писта, е Twist of the rist на автора Кейт Код (състезател по моторни спортове, инструктор и писател).

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?
Често използван източник на по-простички решения е познатият на всички ни StackOverflow. Официалните сайтове на технологиите, с които работя също са добър източник на информация. Eдин от най-сигурните методи обаче е да се допиташ до по-опитен колега, който е имал сходен проблем. Така най-бързо и лесно успявам да си набавя точната информация и подход за разрешаване.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?
Различно. Понякога отивам на тихо място в офиса за 5 минути, колкото да изчистя съзнанието си от шума и различните мисли, които ми пречат на концентрацията. Друг път предпочитам да се разсея и да разговарям с някой колега. По този начин се концентрирам докато обяснявам позицията си за даденото становище в разговора ни.

Какви са ти хобитата след работа?
Ако има интересни технологични събития гледам да ги посетя. В останалите случаи
зависи как е преминал денят ми. Ако вече съм спортувал, излизам с приятели и се разхождам в парка. Лятото карам лонгборд в Борисовата градина или уейк борд на Казичене. Зимата ходя на нощни ски на Витоша или Боровец.

Помниш ли първия си работен ден? Как беше интервюто?
Доста приятен ден, запознах се с колегите, които седяха около мен, като с някои от тях станахме много добри приятели впоследствие. Тъй като започнах като стажант, на интервюто бях леко притеснен, но интервюиращият създаде една приятна обстановка, в която аз успях да отговоря успешно на всичките му въпроси.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?
Напоследък не съм ходил, иначе според мен е доста важно, защото там се срещаш с много професионалисти и се запознаваш с интересни идеи, които биха ти помогнали да разшириш спектъра на знания, които имаш.

Къде си се представяш след 5 години?
Не съм от хората, които плануват прекалено напред във времето, защото животът може да те изненада и нещата да не се развият точно така, както си ги планувал. Като цяло си представям да продължа да се развивам в софтуерната сфера и евентуално да работя някъде извън България.

Кога кодиш – през деня или през нощта?
През светлата част на денонощието се чувствам по-продуктивен, но понякога се случва да работя и през малките часове. Последното се случва когато имам много работа или когато казусът за разрешаване е много интересен и идеята за разрешаване на проблема не ме оставя да заспя.

Тагове: , , , , , , , , , ,