25 април, 2024

Факторите за щастие в професионален аспект

 

В края на всяка година е време за анализи, а в началото на следващата – за планове. Често хората сверяват своите очакванията, а понякога си задават и въпроси – какво исках и кое постигнах, какво ми попречи и кое бих могъл да го направя по-добре. Или поне това е идеалната ситуация. В такъв момент мнозина са склонни да приписват своите разочарования на други, а успехите еднолично на себе си, но това е доказано единствено чрез лични наблюдения, а не чрез изследване.

Мотивацията е дъвкана тема. Някои са мотивирани в мързела си и отново са демотивирани от него, други намират сили и воля да продължават и се адаптират. Трети, пети, десети… различно е за всеки и еднакво за всички – хора сме. Няма идеални личности, няма идеални ситуации, нямаме право да очакваме идеална мотивация. Но можем да мечтаем за нея и го правим, но коя мечта е реализирана без действия?  Може би нещото, което работи за нас, не изисква кой знае какви усилия, дава бързи резултати и не хаби много ресурси. Може би и може ли? Това е утопичната версия – тази на мечтателите и романтиците. Реалистичната такива срещаме ежедневно около нас. Някой обеща ли ни да ни е лесно в този живот?

Реших да попитам хората – каква бе за тях изминалата година, каква искат да бъде сегашната. Решил съм и друго –  ежегодно да ги питам, ако искам да знам, а не да гадая. Не го планувах особено, а и какво има да му се планира. Стартирах в декември и в януари обработих резултатите. Отзоваха се доста – 797 човека. От тях близо 60% жени, хората от 4 поколения и близо 90%, работещи в частния сектор. Шарено и истинско. Никак не е малко, макар че очаквах повече подкрепа, но благодаря на всички, които са отделили от времето и са споделили изследването ми в LinkedIn и Facebook.

Зададох доста въпроси, но ще ви споделя резултатите на един от най-важните. Той бе ключов. С опции за доста отговори и пълен с очаквания и мечти за една по-щастлива професионална 2019-та.

Кои до СЕДЕМ неща биха ви накарали да се чувствате по-щастлив/а в професионален аспект през 2019 г.?

  • Да развивам своите способности и умения – 76,7%
  • Да вдъхновявам околните – 59,7%
  • Да имам разнообразен и интересен живот – 59,5%
  • Да имам гъвкаво работно време – 54,5%
  • Да имам свободно време за интересите си – 54,5%
  • Да се издигам в кариерата – 46,9%
  • Да работя, където искам и когато си поискам – 42,8%
  • Да осигуря добро бъдеще след мен – 39,4%
  • Да бъда конкурентен тук и в чужбина – 35%
  • Да работя за себе си – 24,5%
  • Да съм част от компания, която е отговорна към околната среда – 19,4%
  • Да работя на място, на което е ОК да си различен – 16,6%
  • Да работя в голяма мултинационална компания – 15,8%
  • Да бъда милионер –  8,4%
  • Да имам служебна кола –  8%
  • Да бъда известен – 3,1%

Щастието има своя научен синоним – субективно благополучие. Човек може да е щастлив с много и с малко. Това благополучие е субективно, поради факта, че факторите за неговото формиране са различни. Щастието е процес, възприятие и неговото положително проявление влияе пряко или косвено на всички. Важно е да бъдем щастливи като служители, мениджъри и собственици.

От 16-те допускания на първо място е развитието ни като очакване – да го има и преобладава през 2019-та. Вдъхновението на околните е другото ключово нещо, което ще се търси и изисква от хората, според тази анкета и броя на респондентите в нея. Явно повечето от нас имат потребността да бъдат ментори, да обучават, споделят своя опит и знания. Дано е така. Разнообразието в работата, задачите и проектите е желано и искано като фактор, който да ни прави по-щастливи и мотивирани в своята работа. Гъвкавостта на работното време отдавна не е утопия, а напълно реалистично нещо. Убеден съм, че през 2019-та иновативните компании в тази си част ще намират по-лесно служителите си, тъй като ще им осигуряват задоволяване на това очакване. Балансът между работа и личен живот, време за собствените ни интереси и хобита е търсената превенция между преумора, стрес или особено популярната диагноза – бърнаут. Тези очаквания от респондентите биха могли да бъдат отправна точка за адаптация на подходите към хората изначално, ако искаме те да бъдат щастливи на работното място.

Кое от тези 16 допускания би ни направило по-малко щастливи през 2019-та?
Известността явно е обратно пропорционална на щастието, тъй като тя има най-ниския процент, касаещ очаквания и потребност. Странно може да изглежда и фактът, че наличието на служебна кола не върви ръка за ръка с щастието ни като служители. А преди това бе символ на благополучие и престиж, пак по мои наблюдения. В едно друго мое изследване с 2581 човека твърдението „Да бъда милионер“ валидираше ценността пари. И тогава не излезе в топ 10 като професионални ценности за нито едно от поколенията там, а сега това се потвърждава и с тази анкета. Кое ли е лошото да бъдем милионери, за да сме щастливи? Работата в международна компания освен престиж и една графа повече в CV-то, предполага и здраво бачкане, постигане на цели и немалко напрежение. Вероятно, това не би направило част от респондентите толкова щастливи, колкото на тях им се иска за 2019-та. Ако твърдението „Да работя на място, на което е ОК да си различен“ валидира професионалната ценност толерантност, то дали отреденото му 12-то място ни прави по-малко такива като хора или нация? Все пак важните неща според извадката са на по-предните места.

Това са част от данните по тази анкета. Поставихме доста въпроси, като вярвам, че и доста адаптирани програми за стимулиране ще излязат насетне. Все пак това са очакванията на 797 човека, като част от тях могат да работят във вашата компания. Това би направило хората в различна степен по-щастливи тази година. Имаме цялата 2019-та да си отговорим доколко ни е важно и какво правим, за да го постигнем, а тези 16 твърдения бяха за ориентир. В края на тази ще валидираме отново дали и доколко бяхме мотивирани.

 

автор: Милен Великов