19 април, 2024

Председателят на Асоциацията на софтуерните инженери Мартин Кулов се върна назад в спомените си да ни разкаже за създаването на първите мийтъпи с .NET и за структурирането на асоциацията. Мартин също така сподели и за бъдещите събития на АСИ и за спецификата при проблемите на софтуерните инженери при изграждане на цял проект.  

Преди години от какво са се интересували дивелъпърите, свързано с .NET технологиите? Как се е развивала потребителската група .NET в близкото минало?

Преди години въобще нямаше такива събития за потребителски общности. Започнахме да ги правим някъде около 2003г. подобни събития за .NET технологията. Продължиха с различна честота и с различен интензитет, но през годините се запазиха. След което реших, че трябва да направим някаква организация или нещо по-структурирано, което да обедини усилията не само за .NET, но и за други технологии.

Събитията, които правихме тогава бяха с по 15-20 души, след което минахме на 30-40. А когато структурирахме новата организация Асоциация на софтуерните инженери, започнахме да правим по-големи събития по 150-200 души. ReConnect() е събитие, което отново е предназначено за .NET аудиторията, тъй като хората имат нужда да научават новите неща не само от интернет, а и от други колеги, които работят в България, да могат да представят тяхната гледна точка, затова как се използва практически. Много е хубаво, когато гледаме материали и примерен код по интернет колко лесно и добре се ползват. Но когато ги използваме на практика е вече нещо съвсем различно. Това е целта на тези събития – да представим добрите практики, да видим използването на технологиите в реалността и проблемите, с които хората се сблъскват при използването им.

Кои са проблемите, които сте разгледали напоследък? И кои излизат най-често?

Проблемите са за всеки различно, тъй като един софтуер, който да е еднакъв с друг няма. Просто в момента, в който започнеш да използваш платформата по някакъв начин, може да се натъкнеш на много места, където не трябва да се ползват по начина, който ти искаш да използваш. Затова е платформа, затова е нещо, което програмираш с него. Не е готов софтуер, който да си го пуснеш и ползваш. Трябва да се настроиш към него. Проблемите са най-разнообразни и са много строго специфични. Не мога да ги обобщя.

Кога е създадена Асоциацията на софтуерните инженери и какви хора участват в нея? На какви позиции?

Създадохме Асоциацията на софтуерните инженери през 2013г., като от тогава до сега постоянно набираме нови членове. Членовете в асоциацията са софтуерни инженери, които работят професионално в компании в България. Мога да кажа, че заеманите длъжности са от средно ниво и нагоре – Mid Level, Senior Level програмисти и не само програмисти а също така QA, архитекти, CTO, team лидери и др. По общата цел на асоциацията не е да показва конкретните технологии както тукна събитието ReConnect. Имаме и други вид събития, които са ориентирани към добрите практики, затова как хората да прилагат технологията. Не самата технология, но всичко друго покрай нея. Това са умения за работа в екип, умения за комуникация, умения за изграждане на добра архитектура, скалируема архитектура, на управление на проекти – въобще всичко. Един софтуерен проект се състои от много компоненти. Самото писане на код е може би около 20%. Има много други дейности, за които често не говорим, но те са неизменни. Когато софтуерният инженер не ги познава, често не може да предаде проекта успешно или затруднява процеса за реализация. Защото той не познава спецификата на работата на другите в екипа.

С какви технологии ще се срещнат дивелъпърите в .NET сферата? Какво се очаква в бъдеще?

Това, за което ще говорим най-вече днес, е .NET Core. Това е open source версия на .NET, която е cross platform т.е. работи и на Linux и други операционни системи, което е страшно силно – да пишеш един код един път и да го стартираш на много платформи. Такова беше и обещанието на Java, но така и не се получи напълно. За да избегнат проблемите на Java, от Microsoft създадоха една организация, която се нарича .NET Foundation. Тя има борд на директори, които са 7 души и само един от тях е от Microsoft. Останалите 6 са хора от общността и се избират чрез процес, за да може фондацията да притежава лиценза, който е open source, да е правно изградена тази функция и освен това Microsoft да не контролира този процес. Дори може сега някой от нас тук, на това събитие, да кандидатства.

Отворено ли е кандидатстване за .NET Foundation?

Да, мисля, че е до 31 януари.

А какви ще са предстоящите събития на Асоциацията на софтуерните инженери?

На 31 януари организираме Azure DevOps Community Launch, който ще бъде за използването и новостите при Azure DevOps, платформата за DevOps на Microsoft. Тя също е cross platform. И се промотира с мотото, че е за “any platform, any language, any cloud”. А на 15 юни в събота организираме еднодневен уъркшоп, който е част от глобална инициатива, дават се задачи, по които се работи, състезават се хората със скоринг система. Всяка година е супер интересно. Призовавам всеки, който може да отдели една събота, да дойде и да се запознаем. Хора с Java опит идват на Global DevOps BootCamp, за да научат как може да деплойват Java системи с Microsoft инструменти. Като цяло е едно много интересно състезание. Имаме и малки награди 🙂

Тагове: , , , , , , , , , ,