27 април, 2024

Потребители от цял свят използват технологиите, които се крият зад AWS. Ивайло Братоев разкрива какво стои зад технологичната общност в България и какви дивелъпъри я посещават.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?
Казвам се Ивайло Братоев и организирам AWS България. Основният фокус на групата е хора с общи интереси (AWS) да споделят опита си в приятна и неформална среда. Групата е силно технологична и е насочена към хората, които използват AWS в ежедневната си работа. Това включва дивелъпъри и системни администратори, които имат интерес към cloud и devops технологиите. Разбира се, имаме и членове, които са CTO или мениджъри на подобни екипи.  В програмата на събитията, освен презентации на членове на групата, има и гости от Amazon, които споделят актуална информация.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?
Общността постепенно се разраства. В meetup.com е главното място, където организирам групата. От там се движи цялата организация. Скоро ще направим 3 години. През февруари месец 2016г. стартирахме и продължаваме да организираме събитията. Относно броя на хората – в групата има записани ~600 човека, се събираме на срещи ~50.

Колко често се събирате? Къде?
В интервал от 1-2 месец се организираме спрямо това колко кандидати има да направят презентация и колко често могат да се намерят гости от Amazon. По принцип на две места се организира групата. Едното е в Sofia Tech Park с партньорството на HeleCloud, а другото е в офиса на Skyscanner.


Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?
Жените не са повече от 5-10%. На срещите има много често момичета, но в повече случаи те са от организаторките. Но мисля, че в сферата по принцип е така и не е нещо необичайно. Групата е отворена за всички, няма никаква дискриминация. При operation/sysadmin хората преобладават повече мъжете. Това са моите впечатления.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на такива групи? Всички са свикнали. Има много групи на всякакви теми. Това си е основен стандард и работеща формула за София.


Какви са основните актуализации на Вашата общност? В технологичен план и около самите вас?
Най-новото при нас е, че в края на Ноември беше поредният AWS re:Invent – най-голямата организирана от AWS конференция в Лас Вегас. Както обикновено, бяха обявени много нови сървиси и подобрения. В нашата група, по традиция, ще направим recap на конференцията и всичко, което се е случило на нея. Късметлиите от общността ни, които успяха да посетят re:Invent, ще споделят личните си впечатления.

Групата акредитирана ли е към Amazon?
Може да намерите линк към групата на сайта на Amazon. Също така от AWS ни помагат с лектори-гости. При нас са идвали Julien Simon и Danilo Poccia. В разговор сме и с други бъдещи гости от AWS. Останалата част от организацията на групата се движи изцяло на доброволчески начала. Затова искам специално да благодаря на спонсорите от HeleCloud, Skyscanner и колегите от ST6 за подкрепата. Без тях AWS Bulgaria нямаше да е възможна.

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група?
Основният начин е през meetup.com. Всеки може да се включи и е добре дошъл.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,