27 февруари, 2024

Павел Муратев е студент в Нов български университет, но работи като младши програмист в Datamax. Хобитата на Павел са свързани предимно със спорт, но той има и друга страст да посещава технологични събития.

Как започва работният ти ден?

Началото на деня ми зависи пряко от програмата ми в университета, тъй като още съм студент в Нов български университет. Няколко дни в седмицата имам ранни лекции от 08:00 и първо съм там, а после към офиса. Относно работният ми ден, той винаги започва с проверка на мейла, обсъждане на всякакви теми с колегите и чак след това се залавям за работа. Кафето се появява малко по-късно през деня ми, когато съм свършил голяма част от работата си и мога да му се насладя.

Как изглежда бюрото ти?

Много от колегите ми имат различни талисмани за късмет на бюрата си, но аз не си падам по такива неща. Предпочитам работното ми място да е семпло и изчистено. Нямам нищо против хората, които имат всякакви интересни неща около клавиатурата, но на моето обикновено има няколко листа, тетрадка за писане, някое друго тестово устройство от предишен или текущ проект. И тъй като се придържам към здравословния начин на живот, на бюрото ми винаги може да видите бутилка с вода и сезонен плод. Старая се да бъда подреден, но понякога се озовавам в лек творчески хаос, което смятам за напълно нормално. Все пак ежедневието ни е много забързано и се налага да вършим доста неща.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

В работния процес използвам главно С++, както и SQL. От време на време се налага да се напиша някой скрипт, но без това няма как. Първият ми сблъсък с тези езици беше в университета, но смятам, че практиката ме научи да ги владея добре. Конкретно С++ е прекалено широкоспектърен и сложен, за да го научиш в рамките на една година, в което и да е учебно заведение. Вникнах в спецификите на езика, когато започнах ежедневна работа с него.

С какви проекти се занимаваш?

Тъй като част от холдинга „Датамакс“ са ePay и EasyPay, дейността се върти около тази сфера и проектите са интересни. Вече малко над година работя тук и съм взимал участие в тестването и разработването на нови продукти на компанията, което за мен е голямо предизвикателство и много ценен опит.

Какво четеш за разпускане?

Чета биографии на личности в различни сфери и книги за личностно развитие.

Имаш ли интерес към даден спорт?

О, да! Спортът е станал неизменнна част от моя daily routine. Ходя от няколко години на фитнес, разнообразявам с различни групови занимания като кросфит и бокс. Зарежда ме страшно много и се чувствам по-пълноценен и продуктивен.

Кога кодиш – сутрин или вечер?

Въпреки че сутрин съм по-продуктивен и идеен, се налага да пиша код вечер. Често се случва да оставам до по-късно в офиса заради някоя лекция или просто, защото трябва да се свърши нещо и после се прибирам, за да седна пак на лаптопа и да се захвана с някой проект за предаване в университета – това се случва доста често. Признавам, че ми идва в повече на моменти, но си налагам воля и дисциплина.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб за важни?

Стремя се да следя актуалните технологични събития. Важни са не само заради нещата, които ще чуеш там, защото има изключително добри български и чуждестранни говорители и лектори, а и заради самите хора. Запознавал съм се с интересни личности, които трудно бих срещнал другаде. С колегите ми посетихме CodeMonsters.

Кой е твоят ИТ гуру?

Като млад програмист черпя знания и опит от всички около мен, тъй като аз съм един от най-младите в офиса. Но със сигурност директорът на отдела е гуруто и на него дължа не малко от знанията си по деликатни въпроси, свързани с работа.

Тагове: , , , , , , , , , ,