18 май, 2024

Идеята за Робо Лига се ражда след като група ентусиасти организират и провеждат състезания с роботи в далечната 2012 година. Само година по-късно първото национално състезание по роботика е вече факт, с през 2014 година български отбор отива на международно състезание по роботика в Австрия. И така до 2016 когата Bit Electronics (отбор, който се е сформирал в Робо Лига), се класират първи на международно състезание в Румъния.

Към днешна дата, на територията на страната има повече от 60 клуба по роботика като почти всички правят китове за сглобяване на роботчета. Отборите непрекъснато нарастват, а самите клубове започнаха да организират състезания.

Новото в Робо Лига е че, поради големия интерес към състезанието Свободен стил и разликата в годините на участниците, състезанията бяха разделени на две групи – старши и за деца. Тази година броят на състезанията е по-малък (те ще бъдат 5), но те са подбрани освен с цел забавление и с цел стимулиране на иновативното мислене.

Броени дни остават до шестото издание на Робо Лига България, което ще се състои на 25 ноември (неделя) от 10:00 часа в Интер Експо Център (регистрацията за състезатели и роботи стартира в 9:00 часа). Националното състезание по роботика и тази година ще даде шанс на всички любители и професионалисти да се надпреварват в интересни и разнообразни дисциплини.

Робо Лига България с генерален спонсор Вистеон Електроникс България е най-голямото национално състезание с любителски роботи. Всяка година събитието обединява университетски и училищни робо клубове, фенове и малчугани от цялата страна. Участниците се състезават със своите собственоръчно конструирани и програмирани роботи в няколко различни дисциплини. Участието в състезанията е напълно безплатно, а вратите са широко отворени за посетителите. Целта на Робо Лига е да популяризира роботиката в България като насърчава талантливите хора да изразяват себе си, обменяйки опит и знания.

Категориите в състезанията дават възможност да се покажат различни хардуерни и софтуерни разработки и решения. В тазгодишното състезание участниците ще премерят сили в  категориите: следене на линия, свободен стил деца, свободен стил старши, 3D лабиринт, мини сумо.

„Роботиката учи на работа в екип. Научаваш много за принципите на физиката, математиката, програмирането, а защо не и много за художествения дизайн. Интересни са новите дисциплини, както и усъвършенстването на роботите. Най-много се радваме, като видим отбори от минали години, които идват с нови разработки и с още по-големи амбиции за победа“, казва за инициативата Диман Михнев, един от организаторите на “Робо Лига България”

„Роботите не променят обществото, а ни дават още един начин да се изразяваме и да усещаме света. Добрият човек ще направи добри роботи и обратното – добрият робот ще направи добри хора“, допълва Диман.

Робо Лига осигурява на участниците възможността да участват в тематични обучения и семинари, както и да съпоставят нивото на прогреса си в сферата на роботиката на национално равнище. Ще се разиграе Роболиада, а на победителите от състезанията ще се раздадат интересни и конструктивни награди.

„Робо Лига България“ се случва за шеста година благодарение на генералното спонсорство на „Вистеон Електроникс България“.

„Искаме младите хора на България да имат повече хобита и възможност за развитие. Роботите са добро занятие за свободното време, развиват много технически умения и познания в областта на електрониката, математиката и физиката. Роботиката може да те запознае с много приятели и дори да те заведе в други държави. Част от участниците посещават и много международни конкурси. Също така участието в подобни мероприятия много помага на учениците и студентите при въпросите, свързани с професионалното им ориентиране и развитие.“ – споделя управителят на „Вистеон Електроникс България“ Иван Михайлов.

ВХОД СВОБОДЕН! Повече информация можете да откриете на официалния сайт на Робо Лига България.

Тагове: , , ,