19 юни, 2024

През 2019 г. компанията предвижда да увеличи екипа си до 1500 души в новопостроен технологичен офис. За своите 11 години в България, VMware е призната за един от най-големите инвеститори в региона. Офисът в София е сред топ три ключови стратегически развойни центрове за VMware в световен мащаб.

По време на своята официална визита в България през изминалата седмица, европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел се срещна с Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия изток и Робърт Кондън, ръководител връзки с институции и публична политика за региона. По време на срещата те обсъдиха ключови за технологичната индустрия в Европейския съюз теми като дигиталните умения на гражданите, ролята на жените в ИТ индустрията, киберсигурността, изследователската дейност и други.

Друга основна посока на разговора бе участието на жените в технологичния сектор. VMware от години работи за по-доброто включване на жените в STEM и поддържа инициативи, които насърчават професионалното им развитие в ИТ индустрията на всяко ниво. Сред тях са създаване и развитие на българския клон на международната организация Women Who Code, обучения по програмиране за жени – Rails Girls, събития за кариерно консултиране и много други.

Киберсигурността също беше сред водещите теми на срещата. Като компания, която предоставя решения за киберсигурност на клиенти в целия свят, VMware напълно подкрепя създаването и въвеждането на мерки за подобряване на онлайн сигурността в Европа. Това съвпада и със стратегията на ЕС гражданите и бизнесът на Европа да се възползват от предимствата на цифровата икономика. Ангажиментът на компанията е заложен и в документа на VMware с петте основни принципа за киберхигиена – най-важните и основни мерки, които организациите трябва да предприемат, за да предпазят своята информация и тази на  клиентите си.

Дигиталните умения на младото поколение чрез различни инициативи като безплатни клубове по програмиране, летни школи за облачни технологии и др.  са основен приоритет. През октомври ментори от компанията и отбор от 7 деца от клуба VMware Bulgaria Coder Dojo посетиха Европейския парламент и се включиха в срещата EUDojo, част от Европейската седмица на програмирането. Младите ентусиасти представиха пред останалите участници своите проекти и дори преподаваха програмиране на евродепутати.

VMware заяви подкрепата и участието си в различни европейски консорциуми за развойна дейност в приоритетни за ЕС области като блокчейн, изкуствен интелект и други.

„За да бъде Европа цифров лидер на световната сцена, за да дадем възможност на европейските предприятия да бъдат начело в цифровата трансформация и да станат по-конкурентоспособни в глобален мащаб, трябва да работим заедно – законодателите, индустрията, научните среди, обществото. Иновациите движат напредъка и трябва да продължим да подкрепяме иноваторите“, заяви комисар Мария Габриел.

„Вярваме, че тази среща е от изключителна важност за ползотворното сътрудничество между бизнеса и институциите. Тя беше логична следваща стъпка за удовлетворяване на дигиталните нужди на гражданите и икономиката на Европейския съюз“, каза Диана Стефанова.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,