20 април, 2024

В рубриката за технологичните общности достигаме и до Варна. Представяме ви Красимир Цонев, който разказа каква е историята на VarnaJS и какви потребители се включват в общността.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?

Организаторът всъщност не е един, а сме трима – Боян Йорданов, Петър Дяков и Красимир Цонев. VarnaJS е user група, която обединява предимно хора, занимаващи се с JavaScript. И тъй като JavaScript е език, който навлезе на доста места имаме посетители, които пишат front-end или пък back-end. А има и такива, които се занимават с hardware. Въобще програмисти, работещи в различни сфери на различни позиции.

От компании или фрийлансъри?

Не бих казал, че имаме подобно разделение. Има хора от агенции, продуктови компании. Има и freelancer-и има и хора работещи в така наречените кооперативи.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?

Първата сбирка на групата беше юли месец (2018), но идеята за подобна група мисля, че се роди още на VarnaConf 2017. Тогава тримата си говорихме, че трябва да направим подобно нещо. Боби имаше вече солиден опит с подобна PHP група и нещата лека полека започнаха да се оформят. Трудно е да се каже, че сме се разраснали, тъй като до момента сме имали само три събирания, но определено можем да кажем, че има посещаемост. Средно мисля около 15-20 човека, което според мен си е постижение.

Колко често се събирате? Къде?

Опитваме се да правим събитие всеки месец. Мястото е VarnaLab. Като се има предвид, че това е първото хакерспейс място във Варна е доста подходящо за подобен тип събития.

Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?

Мисля, че сумарно от всички събития можем да кажем около 30. Мъжете, сякаш са повече, но не липсват и дами.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на такива групи? Имат ли интерес към тях?

Последните 4-5 години подобни групи се образуват в доста градове. Може и да не са така формално обосновани, но има доста hackerspace-ове и в тях се правят регулярно събития. Така че малко или много хората се събират на база общи интереси. Не един път засичам хора да пътуват до някой град и да търсят местен co-working space или user група.

Какво е новото във Вашата общност? В технологичен план и около самите вас? Организирате ли събития?

Засега мисля, че основните ни усилия са съсредоточени в организирането на meetup-a всеки месец. Заетостта на трима ни не ни позволява да правим повече събития или да организираме нещо свързано с групата.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой финансира? Има ли членски внос?

Мисля, че основният капитал в подобни инициативи е желанието. Засега не сме имали нужда от кой знае какво финансиране. VarnaLab е добър домакин и ни осигурява всичко, от което имаме нужда – физическо място и проектор.

Самоинициативно ли е всичко? Мислите ли да станете част от някакво световно звено на подобна общност?

Определено е самоинициативно. Мисля, че в регистрацията си в meetup.com вече сме част от глобалната мрежа на meetup-ите. Интересен факт е, че на първата ни сбирка имахме лектор от Осло, който успя да се свърже с нас, посредством Twitter. Той търсеше точно местна група, където да срещне други програмисти.

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група?

Бих казал да следят страницата ни във Facebok или meetup.com. Има ни и в Twitter. А също така и на сайта на VarnaLab, където излизат нашите събития. Нямаме процедура по включване. Достатъчно е въпросният човек да дойде на някое от събитията и да си поприказваме на по бира. 🙂

Тагове: , ,