18 май, 2024

Валентин Мезев e Senior Developer в развойния център на SAP в България. Той е програмист, който успява да вкара хумор в работната атмосфера. Винаги е готов да участва в различни социални събития. И най-важното – приема присърце всякакви благотворителни инициативи.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Валентин Мезев, Senior Developer в развойния център на SAP в България.

Каква е причината да го номинирате?

Вальо е старши програмист с ключова роля в Identity Provisioning Service (IPS) екипа в SAP. Той има задълбочени познания относно разработването на Cloud услуги и приложения и е основна движеща сила в разработката и дизайна на нови функционалности. Освен това е експерт по киберсигурност и притежава множество отличия от вътрешни и външни състезания на подобна тематика.

Вальо е готов във всеки един момент да сподели знанията и опита си с останалите членове на екипа. Той предлага и неоценима помощ на по-младите и по-неопитни хора, като това им осигурява възможност да израстват бързо в технически и професионален аспект. Накратко, Вальо е ключов и изключително ценен човек, както за екипа, така и за цялата компания.

Опишете неговите професионални качества.

Вальо държи работата да се свърши както трябва и не се страхува да си „изцапа ръцете“.  Той внимателно следи всички аспекти от разработката на продукта и помага много, за да можем да взимаме правилните решения в тази връзка.В екипа харесваме това, че прави нещата с желание. Това особено много се забелязва на демата, които прави напоследък. Прави ги една идея по-разчупени и достъпни за хората, които ги гледат. Освен това, Вальо е забавен и обича да разчупва обстановката на някои от срещите ни.

Разкажете ни повече за него като човек.

Програмист с успешна футболна кариера. Успява да вкара хумор в работната атмосфера. Винаги е готов да участва в различни социални събития. И най-важното – приема присърце всякакви благотворителни инициативи. 😊

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Вальо обича да върши най-важните задачи за деня рано сутрин, когато е най-енергичен.

Във времето, в което не е по срещи, той или програмира, или участва в дискусии по теми, свързани с продуктите ни. Следобед винаги отделя малко време и за спорт заедно с други колеги.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Вальо e certified ethical hacker и един от security експертите в SAP. Проектите, по които работи, са свързани с Identity Management, two-factor authentication и други. Един от най-интересните и предизвикателни проекти е penetration testing, макар напоследък да му остава все по-малко време да участва. Той се извършва от група експерти по сигурността в компанията, които се опитват да намерят уязвимости в продуктите на SAP преди те да излязат на пазара. Подходите и инструментите, които се ползват, са много интересни и винаги трябва да си в крак с най-новите технологии, за да можеш да се бориш с „лошите хора“.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Вальо винаги се радва, когато може да помогне на някого – било то на колега от SAP или на някой извън компанията. Поради тази причина, той е ментор на различни състезания и хакатони по програмиране за ученици и студенти. Като старши програмист, Вальо не просто помага на своите колеги, но се опитва да бъде и добър пример за тях.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Отговорен, Позитивен, Енергичен.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви?

Вальо е деен както в екипа, така и извън него. Обича състезанията за иновации в компанията. Също така е участвал и в различни хакатони в Хановер, Германия и Барселона, Испания.

Една от любимите му инициативи е “Месецът на доброволчеството” – глобална за SAP инициатива, в която всеки колега може в работно време да участва в дейности в полза на обществото – облагородяване на градинки, ремонтиране на училища и паркове и други.

Вальо обича да предава своите знания на другите, както и да черпи такива от тях. Водил е лекции в Технически и Софийски университет по Java и е бил ментор на няколко състезания.

Какви са хобитата му?

Вальо не просто обича да пътува, това за него е начин на живот. Той е посетил около 15 страни за последните 5 години, една от които е мечтаната му Нова Зеландия.

В свободното си време спортува, чете и прекарва време с приятелката си. Любимият му спорт е футбол, като участва в отбора на компанията. Често може да го видите с книга в ръка. Темите варират от дълбоко технически до автобиографии и книги за личностно развитие.

Каква музика слуша?

Предимно поп.

Кое предпочита – Android или Apple? Защо?

Както Android, така и iOS имат своите предимства. На първите харесва свободата и широкия набор от приложения. На iOS, която ползва в момента, харесва добрия дизайн.

Какъв е стилът му?

Елегантен, с убийствени чорапи.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

В момента работи предимно с Java. Харесва Python.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Преди няколко години на един хакатон в Германия отборът му се беше класирал за финала. Трябваше да представят на сцената на CeBit, а съотборникът му, китаец по народност, беше изненадващо отлетял няколко часа преди представянето обратно за Китай, с всички материали, без да предупреди почти никого. Представянето беше забавно и в крайна сметка мина добре.

Е, на Вальо не му беше много забавно, но сега си спомня за този случай с усмивка на лице. 😊

Тагове: , , , , , , , ,