20 април, 2024

Йоана Колева е съосновател на социалната инициатива Jamba, която цели да даде шанс за развитие на хора с различни възможности с поредица от инициативи. Научете повече за стъпките, които Jamba предприема към по-голяма приемственост на работното място.

За кого е създадена Jamba и какви са инициативите, които организирате?

Jamba е социална инициатива, която има за цел да включи хора с различни възможности в социалната среда и в пазара на труда. Хората с различни възможности всъщност са познатата таргет група хора с увреждания. Стартирахме идеята преди около две години, през които успяхме да организираме няколко инициативи.

Една от най успешните ни инициативи е маратонът Run2Gether. Идеята всъщност тръгва от Тайланд преди 5 години, а от миналата година Jamba държи правата за Европа и за първи път организирахме инициативата в София. Много сме щастливи, че на маратона присъстваха много хора и хората с различни възможности успяха да докажат, че са готови да излезнат от домовете си и да се включат активно!

Друга наша идея е кариерният форум “Равенство значи повече”, който тази година се случи през април месец, отново за първи път. Това на пръв поглед е познатият вариант на офлайн платформа, на която могат се срещат работодатели с кандидати, но в случая различното е, че нашият кариерен форум е специализиран за хора с различни възможности. Проектът беше доста успешен и работодателите бяха отворени да дадат възможност за развитие.

Следващата седмица за нас предстои да стартираме една голяма мащабна информационна кампания, която ще се казва отново “Равенство значи повече” . В нея ще се включват- 14 двойки, сформирани от известни личности, заедно с успешен пример на човек с различни възможности. Част от кампанията са различни компании, бизнес хора, спортисти, като идеята е да покажем, че хората с различни възможности, могат да се развиват, стига да получат равен шанс! В кампанията ще се включат редица популярни лица, сред които Луиза Григорова, Асен Блатечки, Орлин Павлов, Ксавие Марсенак, Мария Илиева, Мануела Малеева, Мария Гроздева, Йорданка Фандъкова, Албена Атанасова, Валентина Александрова, Йоана Драгнева, Жюстин Томс, Ангел Георгиев, Ружди Ружди и Михаил Христов.

Какви са проблемите, които хората с различни възможности срещат при търсене на работа? Защо смятате, че съществуват подобни пречки?

Проблемите са свързани главно с предразсъдъците на обществото, съответно работодателите. От друга страна едно от най-големите предизвикателства се оказва законовата рамка, а именно защитата, която държавата дава на хора с ТЕЛК при подписване на договор с първоначален 6 месечен тестове период. Този тестов прави така, че освобождаването на лицето, след пробния период, да става далеч по-сложно. А всъщност самите хора с различни възможност се справят абсолютно наравно с останалите и това е нещо, в което работодателят може да се убеди единствено след като наеме съответният кадър. Общото схващане като стигма или предразсъдък, което имам предвид в конкретния случай, е това, че щом на един човек не му достига нещо, то значи може би той няма да работи наравно с останалите, а пък в същото време ще се налага да получава същото заплащане.

Как се борите с тези предизвикателства? Какво трябва да се направи да се справим със стигмата?

Много трудно успяваме да се справим и истината е, че всяка една крачка, която правим в посока сваляне на тези бариери и оборване на предразсъдъците се случва благодарение на един човек в една компания, който е повярвал във възможностите на конкретен кандидат. Ние, като застъпници за правата предвиждаме действия, които да са в посока промяната в закона и по-точно корекция за отпадане на защитата от 6 месеца, която споменах. Също така представяме пред компаниите действия за внедряване на международни практики за по-лесно включване в работния процес и подпомагане в процеса на адаптиране. Компаниите се свързват с нас на местно ниво, ако например голяма международна компания има препоръка от централата си за наемане на хора с увреждания като част от политика за социална отговорност. Разбира се мерките, които налагаме, са строго индивидуални за всеки работодател, понякога се налага да спомогнем за достъпа до работното място или пък да наложим използването на специализиран софтуер.

Проявяват ли интерес към Jamba компаниите от ИТ сектора?

В момента интересът от страна на ИТ компаниите е доста голям. Голям брой компании се свързват с нас и предстои да реализираме доста неща в тази насока. Имаме предложения за партньорство от няколко компании при наемане на нови кадри, интерес се наблюдава и от аутсорсинг фирмите, наш технологичен партньор е HP, помагат ни и от Software Group.

Отворени сме да помогнем на всички, защото все пак очакваме, че това е секторът, в който следва най лесно да се адаптират хората със специални нужди и е сферата с най-голям шанс за развитие на хора с различни възможности.

По-толерантни ли са работодателите и вървим ли към по-добри резултати, когато става въпрос за #Равноправие ?

Истината е, че през последните години доста се говори за предизвикателствата и проблематиката, които хората с различни възможности срещат. Определено доста неща се правят в тази насока, общината също помага за изграждането на инфраструктурни предпоставки за лесен достъп до работното място. Самите работодатели също предлагат много повече възможности и отварят врати за хора с различни възможности в компаниите.

Каква е Вашата крайна цел ?

Крайната ни цел към момента е да имаме едни по-приобщени хора с различни възможности, които да са равнопоставени в своята работна среда. Искаме да им бъде даден равен шанс и възможност да постигнат своите цели. За да се чувства нормално всеки трябва да получава едно адекватно заплащане и стандарт, който е нормален за едно човешко същество, затова много ключов момент е промяната в пазара на труда. Искаме да включим повече хора в Jamba, да променяме повече неща, да постигаме все по-добри резултати и ръст. А през нашата платформа работодателите и всички, които търсят работа могат да видят наличните възможности.

Благодарим на Йоана Колева за проявения интерес към темата #Равноправие. С радост ще следим бъдещите инициативи на Jamba. Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,