25 април, 2024

Както подсказва името им, Tumba Solutions са един сплотен екип от професионалисти, които работят заедно по различни технологични предизвикателства. Добрите взаимоотношения и приемственост в офиса се усещат в успешните проекти на компанията. Повече за равноправието в офиса на Tumba Solutions ни споделиха Полина Чернева, Ирина Селиктар и Боряна Митева .


Полина Чернева, Team Associate в Tumba Solutions

Съществува ли изградена политика срещу дискриминацията (на база сексуална ориентация и полово различие) във Вашата компания?

В Tumba Solutions нямаме предразсъдъци – за нас най-важни са техническите умения и личностните качества на хората. Като една истинска „тумба“ приемаме сърдечно всички хора, които се присъединяват към екипа. Имаме изграден вътрешен процес за споделяне, който защитава интересите на служителите независимо от преките им ръководители и колеги.

Смятате ли, че компаниите имат нужда от изграждането на подобна политика? Защо?

Добре е да има политика срещу дискриминацията, да е ясно и видимо за всички, най-вече за новодошлите в екипа. Случаите, когато се потъпкват нечии прави на база на каквото и да е различие, е недопустимо. Всеки човек е различен и има своите силни и слаби страни в професионално отношение, но за нас важното е да работи върху тях и да се развива.

Какво е съотношението мъже/жени сред служителите на вашето работно място?

Когато започнах работа в компанията преди една година бях една от малкото жени в офиса. Броят ни се увеличава и се радвам да споделя, че в Tumba Solutions вече сме 7 успешни млади дами 😊. Целият ни екип в момента се състои от 21 души.

Жените в Tumba Solutions сме обгрижвани и оценени. Справяме се добре и работим при същите условия както мъжете. Не смятаме, че се нуждаем от допълнително насърчаване, тъй като всяка една от нас се старае и бори за положителното представяне и развитие на Tumba Solutions. Заедно с мъжете в компанията покоряваме върхове – същински и професионални.

Откривате ли разлика в нагласата, с която идват жените-специалисти на интервю за позиция в Tumba Solutions?

На интервютата за работа при нас идват по-често мъже, но и броят на жените се увеличава. Срещаме се с хора с много различни характери – от по-спокойни и затворени на пръв поглед, до хора, които се занимават с различни спортове, музика, кино и са доста активни. Понякога жените показват повече ентусиазъм и позитивен заряд, но това е строго индивидуално.

Кои са постиженията на жените във Вашия екип, с които се гордеете?

Това е специален и същевременно труден въпрос, но бих се спряла на следните 3 постижения:

  • Най-малките членове на Тумба – Краси, Анна, Мира, Камен, Миа и Антон, с които се гордеем.
  • Участието на Марта Кавръкова, единствената жена-основател на Tumba Solutions, в разработването на мобилното приложение WSJ City на The Wall Street Journal, Dow Jones, което спечели престижната награда “Best Use of Mobile” в конкурсa на Association of Online Publishers.
  • Не искам да звучи нескромно, но бих отличила и своите усилия за популяризиране на инициативата #Spodari в подкрепа на Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”.

Тази година една от жените в офиса ни Ирина, Business Development мениджър в Tumba Solutions, се включи във Forbes Woman Society. По време на събитието, заедно с още няколко дами, тя сподели мнението си за равенството и успеха:


“Преди повече от 2 години с голяма доза късмет попаднах в ИТ света като станах част от семейството Tumba Solutions. Първоначалното ми впечатление, валидно и досега е, че в ИТ сферата, хората са топли, сърцати и оценяват различията помежду си. Да, понякога спорят, карат се, но това ги мотивира още повече да комбинират сили и знания, за да бъдат по-добри, по-бързи, по-напредничави. Аз се казвам Ирина Селиктар, “млада дама” както казва колежката ми Поли, с еврейски произход и малко дете. Развивам дейностите и процесите, свързани с човешки ресурси и бизнес развитие на компанията, и лично съм отдадена на каузата за равноправие на работното място. За разлика от предишния ми житейски и професионален опит, в Tumba Solutions и достъпа ми до ИТ света никога не съм усещала дискриминация и не виждам как бих могла. За мен ключът към успеха е в поставянето на правилните цели и резултати, планиране, навременното им следване или отказ и разбира се комуникация в екипа. Вярвам че където има желание, има и начин за постигане на всяка добра кауза.


За своята гледна точка ни разказа и Боряна, Python Developer в Тumba Solutions:

“Казвам се Боряна Митева и съм част от екипа на Tumba Solutions от почти 3 години. В момента съм Python developer. Преди време съм се занимавала и с програмиране за Android.  Спрямо проектите, в които съм участвала, имам различни отговорности и задачи. Наскоро се върнах от майчинство и може да се каже, че съм в процес на адаптация и сработване с колегите.

Честно казано никога не съм се сблъсквала с различно отношение или усещане за дискриминация на работното място. Аз съм в ИТ сферата от близо 10 години и не съм срещала подобен проблем, свързан с това, че съм жена-developer, a напротив – навсякъде са ме приемали много добре. Като майка на две деца мога да споделя, че понякога малките ИТ фирми се притесняват, когато една жена излиза в майчинство, защото се опасяват, че ще останат без съответния кадър. Но като човек, който е бил част от изцяло женски екип, мога да потвърдя, че никога не сме срещали липса на доверие, както и съответно не сме се радвали на специални преимущества. А в сегашния ни екип отново сме повече жени, отколкото мъже 🙂 “


Благодарим на Tumba Solutions за страхотното участие в нашата тема #Равноправие! С интерес ще следим всички техни бъдещи инициативи!

Тагове: , , , , , , , , , , ,