20 юни, 2024

Да се занимаваш с технологии не е само професия, особено ако става въпрос за сглобяване на части в гаража. Хобито “Направи си сам” става все по-популярно и дори големите компании за игри разработват пакети, в които да си сглобим сами джойстика. DevStyleR ви представя Кристиан Дочев, който от няколко години сглобява, каквото намери.

Кога започна да се занимаваш с технологии?

Да се занимавам с технологии е доста силно казано. Аз любител с вече сравнително задълбочени познания, който е превърнал желанието си сам да прави нещата, които ползва в хоби. Но на въпроса ти – винаги ми е било интересно да знам как работят нещата около мен, нещата, които ползваме в ежедневието си и най-вече технологиите, при които новото от вчера днес вече е старо. Това мое любопитство още от малък ме тласкаше да се ровя из “вътрешностите”, ако мога така да се изразя, на всевъзможни неща – компютри, телефони, таблети, лаптопи, аудио системи и прочее. Придобиването на познания напълно нормално изисква време, особено когато в училище или в университет в тези насоки. Но идва момент, в който осъзнаваш, че нещата, които знаеш и можеш са повече от хората около теб и всеки те пита за съвет или те моли да му помогнеш да направи или избере нещо.

Какво се объркваше най-често в началото?

Всичко. Това е нещо напълно нормално, когато се самообучаваш с помощта на домашно обратно инженерство. Може би за хората, които днес сами навлизат в хардуерния свят, е много по-лесно, защото имат удобства като специализирани уеб сайтове и YouTube канали, които са насочени точно в това да помагат на хора, които не са специалисти, но желаят да сглобят сами нов компютър или да поправят смартфона си например. Но всеки трябва да бъде сигурен, че на даден етап от работата си задължително ще се сблъска с не един, а много проблеми. Това не трябва да плаши или стряска никого, защото е част от тръпката и процеса на научаване на нови неща.

Кои са технологиите, които си сглобил сам и си използвал най-много?

Напълно нормално това трябва да са персоналните компютри, които съм използвал през годините. Дори ми е трудно да ги разгранича на различни машини, защото никога не съм запомнял всичко наведнъж. Процесът на надграждане е доста плавен и незабележим. Когато през няколко месеца заменяш дадена част с по-нова и по-добра, в един момент се усещаш, че в старата ти кутия няма нищо от това, с което си започнал преди 2 години…тогава решаваш да я смениш и нея.

Трябва да следиш технологиите с отворен код, за да знаеш какво правиш или сглобяваш каквото намериш? Планирани ли са резултатите?

Ако няма план, няма как да разбереш дали има резултат. Ако човек се интересува, неусетно следи всичко ново. Поне с мен така се получава. Някои хора нямат търпение да се приберат и да гледат Вип Брадър, а аз няма търпение да видя бенчмарковете на новите RTX чипове на Nvidia.

Според теб кои са най-модерните технологии в момента?

Хардуерно в момента наистина няма какво да впечатли. Дори т.нар. “суперкомпютри” са просто един куп CPU-та и GPU-та, които работят в синхрон. Внимание привличат софтуерните технологии, които работят чрез този хардуер. Няма как да не отлича Blockchain технологиите, благодарение на които днес имаме криптовалути. В частност криптовалутите са доста интересна ниша – не само начинът на добив, работа и обръщение, но и обществено-философските теми, които ги съпровождат. AI разработките са много интригуващи поради същите причини, но за съжаление и доста затворени за масите. Тези две теми несъмнено ще стават все по-популярни и по-популярни. Все пак се очертава да имаме реален изкуствен интелект (True self-aware AI) до няколко десетилетия. Същия период от време, в който криптовалутите ще заменят конвенционалните такива.

Кое е последното нещо, което си направил?

Цялостно – стандартна сървърна машина. Тук е мястото да вметна, за хората, които си представят страшни неща, като чуят “сървър”. Това е компютър, на който работи специализиран софтуер, който има разнообразни функционалности, по-различни от потребителските операционни системи. Не е нещо извънземно. Съвсем спокойно можеш да инсталираш потребителска операционна система и да гледаш любимия ти ютубър или да играеш най-новите игри, ако хардуерът го позволява, разбира се.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , ,