23 май, 2024

Една страница, озаглавена “Гадателката Бими”, успя да завладее Фейсбук пространството. Над 17 000 българи пожелаха да научат повече за бъдещето си, без да осъзнават, че от другата страна им отговаря един… чатбот. Кой всъщност създаде “Гадателката Бими”? Разберете от Катрин Майсторска – копирайтър и блогър.

Кой всъщност стои зад страницата “Гадателката Бими”?

Ние сме ФИБРО – фондация „Инициатива за българско рационално общество“ – неправителствена организация, която се бори срещу псевдонауката, фалшивите новини и интернет измамите, които се разпространяват в интернет пространството. Екипът ни се състои от лекар, студент по медицина, фитнес инструктор, журналист и етичен хакер, както и мен самата – копирайтър.

Нашата идея е да накараме хората да започнат да вярват на научните данни и да започнат да мислят по-критично. Преди няколко години започнахме да работим съвместно по тази инициатива. Искахме да направим нещо по-различно, с което да образоваме и да разпространяваме научна информация и да се борим срещу измамите.

Първата стъпка ни беше създаването на Фейсбук страницата “Гадателката Бими”. От тук нататък хората трябва да осъзнаят сами, че просто не съществуват магически неща, гадателства, свръхестествени сили и да бъдат рационали.

Какъв беше резултатът от социалния експеримент?

Действително “Гадателката Бими” е първият ни подобен вид експеримент. Няколко месеца, след стартирането на ФИБРО, решихме да видим доколко могат да бъдат наивни хората. Решихме да тестваме колко души ще се доверят на Фейсбук бот. Създадохме страницата с шеговито име, като цялата информация в нея беше абсурдна – твърдяхме, че тя е учен, че е гадател, че гледа на кафе и всякакви други неща. Без да полагаме усилия за развиването на тази страница, към днешна дата тя вече има 17 хиляди харесвания.

Интересното е, че след като обявихме в официалната страница на “ФИБРО”, че “Гадателката Бими” е Фейсбук бот, хората продължиха (и продължават) да вярват, да пишат съобщения, да задават въпроси и да търсят гадателски услуги. Сред съобщенията имаме голям брой предложения, различни суми и много, много въпроси.

Според Вас каква е причината хората да се доверяват толкова лесно на свръхестествени идеи?

Повечето хора, които ни пишат, не са запознати с технологиите. Изобщо. Много малка част от тях са образовани за интернет възможностите и знаят какво се случва в онлайн пространството. Предимно до нас се допитват потребители, които просто могат да използват Фейсбук и щом видят публикация с картинка директно се омайват от нейното описание. Колкото до самото гадателство – то съществува от толкова много години и дори от еволюционна гледна точка, можем да кажем, че на хората им е заложено да вярват в магически чудеса и да искат да решават проблемите си с нещо по-уникално, а не просто да се вземат в ръце и сами да посрещнат проблема.

Истината е, че една от техниките, които използват гадателите, наречена “cold reading”, всъщност е представяне на обща информация, като например предричане на щастие след определено време или нова информация. Хората чуват това, разпознават се и съответно съвсем истински вярват, че предреченото ще им се случи.

Да очакваме ли подобни провокации от ФИБРО и в бъдеще?

В бъдеще сме замислили още идеи, но към този момент ще ги запазим в тайна и ще държим публиката в очакване.

Тагове: , , , , , ,