25 април, 2024

Марк Ришер, който ръководи инициативите на Google за защита срещу кибератаки, даде няколко полезни съвета. В интервю за CNBC Марк напомни, че част от сериозните кибератаки отдавна не са по известния скам модел “Нигерийският принц”, а са далеч по-строго индивидуални с персонална информация, която в днешно време лесно може да бъде намерена в социалните мрежи.

Никой не е застрахован от днешните кибератаки. Специалистът споделя, че понякога биват “атакувани” хора, които просто се асоциират с някоя важна личност или пък се използват като способ да достигнат до някой от по-високите нива (например някой от политиката). Възможно е да бъдете открити и ако обсъждате биткойн във форумите, така че един от съветите на Марк е да не се хвалим с притежанието на криптовалути.

Във всеки от тези сценарии може да бъде използван профила ви в социалните мрежи или имейл акаунта ви, за да се извлече ценна информация или пък да се пробие в имейл акаунта ви – лесен начин да се достигне до вашия дигитален портфейл.

Кибер престъпниците стават все по-добри в достигането до “важни клечки” като директори на известни бизнеси или политически фигури. Това става чрез досег до хора, които работят с тях или са свободно свързани с тях. Ако някога сте се предлагали доброволно за политическа кампания, присъствали сте на вечеря, организирана от главен изпълнителен директор или сте работили за популярна технологична компания, то следващата жертва може да бъдете вие.

 

Престъпниците също така са доказали, че могат да проправят пътя си до имейл акаунта ви, като преминат през верига от пароли за възстановяване чрез отдавна забравени профили. За заплахи от имейли като тези, които доста често се оказват подкрепени от външна национална намеса, Google изпраща предупреждение, че “правителствени хакери”, може да се опитват да ви откраднат паролата. Рисър каза, че изпращането на подобно предупреждение е от значение, защото хората, които са наясно, че може да са на грешния край на особено ефективен и мощен тип атака, могат да предприемат допълнителни стъпки за сигурност.

 

Тагове: , , , , , ,