20 април, 2024

Днес американските войници трябва да се обучават дълго и да са на сантиметри, за да идентифицират агент за химическа война или малка домашна бомба. До следващата година те ще могат да го направят от близо, бързо и технологично. Развитието е част от мисията на Ед Дотъри да помогне на войници да се обединят в безопасност и се разработва със съдействието на DARPA.

От безпилотни дронове до дигитални асистенти широкото разнообразие от технологични нововъведения има едно общо нещо – те идват от DARPA. DARPA е агенция към Министерство на отбраната на САЩ и работи по развитието на технологиите на американската армия. DARPA помогна за подобряването на интернета и за създаването на безпилотните въздушни дрони, протезните крайници и Siri. Тя е създадена през 1958 г. в отговор на изстрелването на “Спутник” от Съветския съюз. САЩ нямаше отговор на тази технологична стъпка.

Запитан дали нещо подобно може да се случи отново, директорът на DARPA Стивън Уолкър каза: “Трудно е да се предскаже бъдещето, но мениджърите на програмата DARPA идват да работят всеки ден много усилено, за да предотвратят технологичната изненада.”

Кои са хората, които създават подобни технологии? Луди учени като Ан Фишър.

“Ние сме луди, това е сигурно,” каза Фишер. “Как можем да бъдем само крачка назад от лудостта, за да можем да поемем риск и да видим какво можем да направим. Този риск е важен. И мисля, че това е моят начин за обслужване на националната сигурност.”

DARPA работи върху това как да се свият мини роботите в размер, по-малък от човешкия пръст, чрез който могат да спасят живот по време на мисия като открият признаци на живот под развалините на разрушените сгради.

Агенцията също развива безпилотни самолети, които могат да се движат сами.

“Роботът трябва да се качи, да открие втория прозорец, да премине през прозореца, да огледа целия втори етаж, да намери стълбище, да слезе от стълбището и да излезе през входната врата. Всичко това да направи абсолютно сам,” обясни учен на DARPA.

Инжинерите на дронове казват, че основната им конкуренция идва от Китай. “Те (Китай) ни предизвикват в различни области, където сме свикнали да имаме значително преднина и сега е по-скоро сериозна конкуренция”, каза Уолкър.

Въпреки че някои биха казали, че САЩ вече отдавна са назад в областта на технологиите. CBS попита Уолкър какво казвате на тези, които вярват, че изоставате в технологичния свят.

“Бих казал, че не знаят всичко, което се случва. Но виждам какво правим в DARPA във всички области и се надявам, ще продължим да печелим технологичните състезания на този век”, каза Уолкър.

 

Източник: CBS

Тагове: , , , , ,