20 април, 2024

След като завладя нова скална извадка на 9 август, Curiosity Rover проучи обкръжението си на Марс, като произведе 360-градусова панорама на сегашното си местоположение на Вера Рубин Ридж.

Панорамата включва небесни частици, потъмнени от избледняваща глобална прашна буря. Той също така включва рядък изглед от камерата на самия ровър, който разкрива тънък слой прах в палубата на Curiosity. На преден план е най-новата тренировъчна мишена на роувъра, наречена „Stoer“, близо докъдето са направени важни открития за ранния живот на Земята в утайките на езерото.

Новият образец на тренировка възхищава научния екип на Curiosity, тъй като последните два опита са били осуетени от неочаквано тежки скали. Тестването показа, че е толкова ефективно при пробиването на скали като стария метод, което предполага, че твърдите скали биха представлявали проблем, без значение кой метод е използван.

Определянето на твърдостта на скалата се определя от първия пробив на Curiosity. Билото се смяташе за по-твърда скала, способна да остане цяла, въпреки вятърната ерозия. Изглежда, че тази стратегия е изяснена, но все още съществуват въпроси, за това, че на първо място съществува Вера Рубин Ридж.

Роувърът никога не е срещал място с толкова разнообразни цветове и текстури, смята Ашвин Вазавада, учен от проекта в лабораторията за реактивни двигатели на NASA в Пасадена, Калифорния.

Голяма част от хребета съдържа хематит –  минерал, който се образува във вода. Има такъв силен сигнал за хематит, който привлича вниманието на орбитите на NASA като фар. Възможно ли някакъв вариант на хематит да доведе до по-тежки скали? Има ли нещо специално в червените скали на хребета, което ги прави толкова непоколебими?

За момента Вера Рубин Ридж запазва своите тайни за себе си.

Още две сондажни проби са планирани за хребета през септември. След това Curiousity ще стигне до научната му крайна зона – площи, обогатени с глина и сулфатни минерали.Това изкачване е планирано за началото на октомври.

Източник: NASA

Тагове: , , , , ,