19 април, 2024

Технологиите с криптовалути се развиват непрестанно. На среща в Puzl, организирана на тема Ethereum, Александър Цанков ни представи P3C – непроменлив смарт договор, който създава децентрализирана алтернатива на националните пенсионни системи. Най-голямото приложение на Ethereum Classic е предназначено да създаде глобална програма за просперитет, която беше невъзможна преди блокчейн.

Разкажи ми повече за теб и текущата ти работна сфера.
Казвам се Александър Цанков. Аз съм полубългарин и консултант по криптовалути. Работил съм върху всичко, свързано с крипто, от 2012 г. насам – с Bitcoin, предназначен за големите китове на Уол Стрийт, съветване на ICO-та, управление на crypto hedge fund, дори работих по някои от най-големите dApps за Ethereum.

Използваш ли конкретен процес, за да измисляш идеи?

Аз съм голям вярващ в copy-pasting кодирането и се опитвам да го накарам да работи. Това е идеално за crypto, защото има толкова много отворен код. Така че моят процес е:

– Намерете приложение, което харесвате.

– Копирайте/пействайте приложението и се опитайте да го направите съвместимо с машината ви.

– Tweak-нете кода, за да направите нещо, което ви харесва.

– Пуснете кода с туиковете и опитайте да накарате приятелите си или други членове на общността да го използват и да предложат промени.

Каква е най-голямата иновация, която се е случила през последната година? Какво е твоето мнение?
Най-голямото нововъведение през изминалата година в крипто: експлозията в Ethereum Dapps. През изминалата година Ethereum премина от нещо, за което обсъждаха хората, към нещо, което хората всъщност използват. Вижте dappradar.com и се опитайте да ги използвате!

Като цяло мисля, че най-голямата иновация е това, което прави Elon Musk и Tesla за борба с изменението на климата. Лично това е най-големият проблем, пред който е изправено човечеството. А за да се види създаването на достъпна за всеки електрическа кола с висока производителност, Model 3 е забележителен. Ние надценяваме това, което се случва за 3 години и подценяваме какво се случва за 10.

Колко проблеми решава проектът ти?
Младите хора по целия свят започват да губят вяра в националните пенсионни системи поради проблеми с корупцията и демографските проблеми. P3C създава глобална алтернатива, която е отворена за всички хора. Това е осигурено от математическа гледна точка и дава свободата да напускате и да влизате по желание.

Какви са твоите очаквания? Как планираш да привлечеш разработчиците, за да създадат нови неща, внедрени в проекта ти?

Ние мислим за P3C като платформа, която предлага на разработчиците три неща: достъп, доход и статут.

Достъп: Ако създадете приложение, което дава 1% от своите печалби на P3C, вие незабавно имате общност от потребители и тестери на бъгове, които са стимулирани да видят вашия продукт успешен. Представете си създаването на нова социална мрежа? Как се привличат хората към нея? Проектът P3C може да помогне с това. Нуждаете се от преводи? Сътрудници? P3C е бърз начин да получите помощ.

Приходи: Разработчиците знаят, че заявленията се отнемат от услугата много бързо и това създава голям стрес. Ако цялата екосистема плаща на P3C, тези дивелъпъри ще знаят, че като държат токените на P3C, ще могат да печелят дивиденти от бъдещи приложения, дори ако тези приложения не са техни.Така те се чувстват по-малко притеснени от конкурентите, защото дори ако не спечелят, ги чака печалба, заложена в математиката на P3C.

Състояние: Тъй като общността на P3C расте, потребителите ще оценяват приложенията, които използват екосистемата на P3C. Смятаме, че потребителите ще разпознават и възнаграждават приложенията, които са лоялни към тях.

Кои програмни кодове използвате?
Харесва ми да кодирам в Solidity за смарт договори, защото нямам избор, Javascript/Jquery за фронтенда, защото е просто и може лесно да се стартира на статичен сайт. Python за бекенда, защото това е добър баланс между четливост и производителност. Научих се да кодирам, опитвайки се да инсталирам и модифицирам игри като Warcraft 3.

Каза, че има десет линии с „отворен код, които ще променят света“. Можеш ли да бъдеш по-конкретен по отношение на технологичния аспект на проекта?
Линиите, за които споменавам, са ethereumToTokens_(uint256 _ethereum), които изчисляват количеството на P3C, което получавате като единица Ethereum. Причината, поради която тези линии могат да променят света е, че те дават възможност на инвеститора във всеки проект, в който се използват, а не само в P3C, да изчисли колко от залога получава в договора за дивиденти. Може да бъде програмирана, за да се намали количеството жетони, което получавате, извънредното време, което дава стимул на потребителите да инвестират по-рано, отколкото по-късно. Това е много важно, защото в живота, колкото по-рано участвате в нещо, толкова по-голям е рискът, който поемате, и като такъв трябва да бъдете компенсирани.

Какви са очакванията ти за средата на разработчиците в Ню Йорк? Какво мислиш за ситуацията в Европа? Каква е разликата?
Ню Йорк е чудесно място да бъдеш разработчик, защото има много повече бизнесмени, отколкото други разработчици, така че винаги се гледа на нас като на магьосници. Също така е по-трудно да се срещнат сътрудници, тъй като всеки е толкова зает. Източноевропейските дивелъпъри са високо уважавани в Ню Йорк и се смятат за най-добрите в света. Това е така, защото те са едновременно креативни и фокусирани, което е трудна комбинация за намиране. Също така е важно разработчикът никога да не мисли, че работата е под нивото му, а това мислене е присъщо за източноевропейците, които решават проблем.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,