20 юни, 2024

Google Chrome зарадва всички свои потребители с мащабен редизайн по случай своя 10-ти рожден ден. Визията на браузъра е изчистена, красива и ако трябва да обобщим с една дума… заоблена.

Всички иконки са с нова визия и заоблени, а новата цветова гама е по-светла. От компанията твърдят, че промените улесняват потребителите, вкарват яснота и водят до по-висока продуктивност. Резултатите обхващат и опростени менюта и URL-и.

За наше пълно улеснение Chrome предлага и нов начин за сигурно запаметяване на нашата уникална лична информация за всеки един сайт, в това число пароли или номер на кредитна карта. Въведените данни се прехвърлят на всички устройства – едно нещо по-малко за запомняне.

Всички ние много се зарадвахме, когато Chrome въведе своя Omnibox – комбинация от address и search bar. Днес ни чака още по-голямо удобство, тъй като вече ще можем да преглеждаме част от топ резултатите като предложения в самия бар, без нужда да отваряме нов таб. Търсим значението на чужда дума? Край на Google Translate в отметките. Новият ъпдейт извършва превода на думи за броени секунди.

В случай, че сте на път да отворите един и същи таб за пореден, стотен път, Chrome ще ви уведоми, че правите безсмислено действие и ще ви предложи да ви прехвърли към вече отворения подпрозорец.

Всички тези обновления звучат обещаващо…  Но за жалост се появи една заплаха в сигурността за потребителите на MEGA Chrome extension-ите. На 4 септември аонимен хакер качи версия с троянски вирус на Mega Chrome Extension (3.39.4) в Google Chrome Webstore. При инсталацията разширението изисква голям брой правомощия, които биха ви навредили и извлече данни от популярни сайтове като Github, MyEtherWallet и други.

 

Четири часа след възникването на breach-a, заразеното разширение бе заменено с чиста версия (3.39.5) Google премахна разширението от уеб магазина на Chrome пет часа след проблема.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,