19 април, 2024

Apple патентова интелигентна седалка за кола, която „прегръща“ шофьорите, за да ги предпази. Седалката се сгъва в себе си, за да обгърне водачите безопасно в случай на катастрофа. Междувременно предпазните колани се надуват, за да предпазят шофьорите и пътниците от наранявания. Умната седалка може също да предупреждава шофьорите деликатно за предстоящи опасности по пътя, като използва вибрации, а не разсейващи звуци или визуални знаци.

Производителят на iPhone осигури патент тази седмица за интелигентна система, наречена „Haptic Feedback for Dynamic Seating System“, част от строго пазен проект за безопасност на автономните автомобили, наречен „Project Titan“.

„Разширяването на възглавницата на седалката под коленете предотвратява подхлъзването под предпазния колан по време на сблъсък“, пише в патента. Чрез наблюдение на случващото се около превозното средство, бордовата компютърна система може да засече „агресивни модели на движение“ или неблагоприятни метеорологични условия и да променя настройките за опъване на предпазния колан, като това обхваща и т.нар. „спортен“ режим.

Системата може да се използва както в аварийни ситуации, така и при обикновени пътувания. Например, ако колата се движи самостоятелно, седалката може да се сменя от легнало положение до вертикално положение като знак за пътниците, че те се приближават до местоназначението си.

Миналата година „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Apple е изоставила плановете си да развие свое автономно превозно средство и вместо това се фокусира върху създаването на софтуер за безпилотни машини. Въпреки това, в началото на 2018 г., в мрежата се появиха снимки на автономно превозно средство на Apple по пътищата на Силиконовата долина. Миналия месец Apple нае главния инженер на Tesla по ремонт на автомобили, Дъг Пол, за да работи по проекта.

 

Източник: DailyMail

Тагове: , , , , , , ,