20 април, 2024

Нещо ново се задава в събота, 1-ви септември. Тогава ще се проведе първият мийтъп на тема “EOS – State of the Ecosystem”. Основният организатор, Стефан Кирязов, ни запозна с платформата и предстоящото събитие, посветено на технологията.  

Каква е историята на EOS платформата?

Нашето предстоящо събитие е основно фокусирано върху EOS платформата, която съвсем наскоро беше пусната в реална експлоатация. Преди стартирането й имаше един доста интересен търг, в рамките на една година, по време на който се финансираше платформата. За разлика от Initial Coin Offering (ICO), които станаха популярни през миналата година и за тях се събираха огромни суми за дни и часове, това беше един много по-интересен и балансиран търг, който демонстрира увереността и отдадеността на екипа за платформата. Интересното е, че успя да се събере рекордна сума – близо милиард долара, като отделно през това време беше разработена самата платформа. Кулминацията на цялото това нещо беше старта на платформата преди 2 месеца, който проследихме с интерес.

Как се породи интереса ви към EOS и желанието да организирате технологични срещи?

По случай самия старт на платформата се събрахме група ентусиасти и имахме възможност да наблюдаваме на живо раждането на нов блокчейн. Това интересно събитие породи много въпроси, които трябваше да бъдат обсъдени. Затова след пускането на платформата се организира и нашият първи неформален мийтъп, който направихме в Брюксел. Чрез тази среща успяхме да си отговорим на въпросите, за да сме сигурни, че инвестицията ни е правилно обработена и нямаме рискове от загуби. Също така обсъждаме технологични подробности около платформата.

Факт е, че в идеята за замесени голем суми, но другото важно нещо за разработчиците е, че целият този проект представлява интерес за тях. Той дава възможност за разработване на приложение върху EOS, които да са базирани на smart contract. Платформата обещава да бъде с доста по-висока производителност от Ethereum, който за момента доминира, също така ще даде възможност за разработване на дистрибутирани приложения по нов начин и с по-ниски разходи. В този смисъл темата е интересна за разработчици и инвеститори, тъй като има доста голям потенциал, а същевременно и доста неотговорени въпроси. Хубаво е да се обсъдят теми като инкономиката на платформата, трябва ли да се плаща за RAM паметта, която се ползва и как този пазар е полезен за потребителите. Любопитни са и организираните търгове за запазване на потребителски имена, които по-късно се очаква да бъдат продадени на високи цени.

Какво да очакваме от EOS Meetup – State of the Ecosystem?

Срещата в Брюксел надмина очакванията ни за интерес. Сега предстои да се проведе и първата ни сбирка в София, която ще бъде в импровизиран формат, като нямаме определен гост-лектор. Очакванията ни са да се получи нещо, подобно на първата ни сбирка в Брюксел – аз ще бъда модератор на дискусиите и ще задавам тон на темите, а всеки може да сподели своите познания. Накрая това ще премине в дискусия, в която ще се покрият основните теми, а също така ще бъдат обсъдени криптовалутите, криптографията, социалните промени, които могат да се очакват в бъдеще и за които този тип технологии могат да спомогнат, автономните организации като бъдеща и алтернатива на държавите и други теми от подобен тип. Очакваме да се запознаем с други ентусиасти и вярвам, че всички участници ще си тръгнат обогатени.

EOS Meetup – State of the Ecosystem ще се проведе на 01.09 от 19:00 в Cush.Bar. Повече за предстoящата среща можете да научите в Meetup.

Тагове: , , , , ,