20 април, 2024

Кой не обича тези малки тайни закачки в игрите, наречени easter eggs? Някои дивелъпъри отделят специално внимание, за да вкарат в проектите си този забавен комплимент към играчите, а някои easter eggs са толкова скрити, че остават неразгадани и до днес…

Вижте едни от най-запомнящите се:

Adventure

Atari’s Adventure излиза през Коледата на 1979 г. и се смята за първата екшън-приключенска игра. Тя оглавява началото на нашия лист, тъй като се смята за първата нигра с Easter Egg.

Ако главният герой, който е цветен квадрат, открие тайния коридор в играта, той ще стигне до отделна стая с думите “Създадено от Уорън Робинте”. По това време разработчиците на видеоигри не са получавали никаква акредитация , така че Робинте е решил да вземе нещата в свои ръце като сам остави следа в играта.

Call of Duty: Black Ops 2

При игра на картата Nuketown 2025 можете да откриете един голям телевизионен екран и да отделите половин минута за oldschool игрите на Atari 2600 Activision.

Crysis 2

Нуждаете се от почивка от действието в този футуристичен сценарий? В ниво „Dead Man Walking“ можете да вземете асансьора и да слезете до долу. Прескочете червеното въже до камерата за наблюдение и превключете близкия ключ. Обърнете се към асансьора, откъдето сте дошли, и прескочете другото червено въже. Ще откриете втори асансьор и превключвателят до него ще светне. Натиснете този ключ и вратите на асансьора ще се отворят. Там ви очаква истинско диско парти!

Batman: Arkham Asylum

Шест месеца след излизането на Arkham Asylum никой дори не подозираше за този голям Easter egg, затова се наложи дивелъпърите сами да го покажат. Отидете в кабинета на надзирателя в Arkham Mansion и взривете страната от ляво, до камината. Бум – тайна стая! Какво ли се крие в нея? Проекти за градско разширение на Arkham Asylum, hint за продължението на играта – Arkham City.

Diablo 2

Скочете в портала и ще се наложи да се биете с някои сериозно въоръжени крави с брадви. Този Easter egg е inside joke между феновете на Diablo. Шегата е свързана със слуховете за първия Diablo, които гласяха, че ако играчите кликнат достатъчно пъти върху някоя от случайните крави, която се появяват по време на играта, ще се отвори портал до тайно ниво. Този слух се сбъдна в продължението, със скрито ниво, пълно с тежко въоръжени говеда.

Silent Hill 4

Тази „сладка“ пухкава играчка прави няколко обезпокоителни появявания Silent Hill и едно страховито в The Room. Когато главният герой Хенри Тауншенд започва да наблюдава през дупката в стената на спалнята си, за да шпионира своя привлекателен съсед Ейлийн Галвин, той може да види и как зайчето Роби седи на леглото. По-късно в играта, обаче, ако отново се вгледате в стаята, ще забележите, че Роби вече се е обърнал към камерата и се протяга към вас.

BioShock

Много разработчици на игри обичат да се заиграват с играчите, като им предоставят подсказки за това как изглежда техния герой, без да разкриват изцяло лицето му. В BioShock обаче можете да видите снимки на лицето на Джак от камерите за наблюдение. Ще ги откриете малко след като влезете в офиса на Андрю Райън.

GTA

За финал завършваме с коментара на потребител Dayinthelife, който споделя за най-големия Easter Egg в GTA. Той представлява една голяма мистерия, която все още остава неразгадана. Загадката е свързана с най-голямата планина в играта, Mt. Chiliad, и стенописа, който стои на върха й. Огромен брой играчи от целия свят, достигнали 100% на играта, продължават да се опитват да разгадаят какво изобразява той. Целият thread в Reddit по темата можете да проследите тук.

Източници: The Guardian, Digital Trends, Games Radar +