19 април, 2024

Владислав Драмалиев се запалва по криптовалутите и блокчейн технологията през 2013г. През 2016г. започва регулярното организиране на Sofia Crypto Meetup – първата редовна среща на крипто и блокчейн ентусиастите в София.

Кога започна да се интересуваш от криптовалути и блокчейн?

Можем да кажем, че съм в сферата на криптовалутите и блокчейн технологиите от 2013г., когато всъщност на дневен ред беше темата биткойн. Тогава бях съосновател на един от първите интернет магазини за биткойни и обмяна. Чрез този сайт навлязох в тази тематика и след това направих поредица от сайтове за новини, обмен и други възможности като например благотворителност чрез криптовалута. Сега съм Head of Digital Marketing в æternity blockhain проекта и член-учредител на Българската биткойн асоциация.

Как се постави началото на Sofia Crypto Meetup?

Когато създавахме Българската биткойн асоциация, аз имах определена визия за нещата, които трябва да се случат, като една от целите бе сдружението да информира обществото и хората, които се интересуват от темата да могат да дискутират новото в сферата. В крайна сметка нещата не се получиха точно така. През януари 2016г. Янислав Малахов, основател на æternity, организира една среща на тема блокчейн, заедно с Иво Василев, след която аз си казах, че всъщност тoчно това е нещото, което трябва да се случи в българското общество в сферата на блокчейн. Тогава аз реших да продължа организацията на тези срещи и да ги направя ежемесечни. Доразвих идеята на Иво и Янислав и към мен се присъединиха и други хора, които помогнаха това да се реализира. В резултат Sofia Crypto Meetup се превърна в първата редовна среща на крипто и блокчейн ентусиастите в София.

Отколко време се организират вашите срещи и как протичат те?

Нашите срещи с осъществяват всяка последна сряда на месеца и това се случва от януари 2016г. насам. Сега предстои нашата 30-та среща. Главната ни идея е да обменяме информация за различни теми, като напоследък предоставяме сцена на различни български проекти, блокчейн стартъпи. Имали сме и срещи с по-технически теми, на които сме обсъждали функционирането на блокчейн, как се копае и т.н.

В общността ни има голямо разнообразие от хора, като основният форум е Facebook групата ни, където сме близо 4000 души. Достъпът до нея е ограничен, тъй като преди да приемем нов член, желаем да разберем защо той се интересува от нас.

Каква е разликата в интереса на хората към биткойн преди и сега?

Разлика със сигурност има. Преди имаше по-малко хора, като повечето от тях бяха изключително заинтересовани от новата технология. Разбира се, винаги е имало и спекуланти, които се интересуват единствено от това кога трябва да купуваш и кога трябва да продаваш.

В началото на дневен ред бе темата биткойн, тогава когато нямаше толкова много алтернативи. Ethereum също се обсъждаше, разнищвахме същността на технологията и как може да бъде приложена в различни сфери.

Със сигурност това, което се промени е, че повече хора разбраха за цялата идея, смисъла й и как е полезна. Постепенно нарасна интересът – в началото бяхме 7 души, а днес имаме срещи, на които идват около 70 души. Нарастват както ентусиастите, така и спекулантите. Вторите дори са повече на брой, защото е по-лесно за тях – те трябва просто да си купят криптовалута и да следят какво ще стане с нея, доколкото тези, които се интересуват, се изисква да имат по-техническо и изобщо общо виждане върху света, как се развиват технологиите и как функционира блокчейн.

Как най-просто обяснявате какво е блокчейн технологията и как тя функционира?

Аз лично нямам един конкретен подход, тъй като зависи от хората, на които трябва да се обясни. Най-често използваният пример е сравнение с една счетоводна книга, която е технологично осъществена чрез протокол, базиран на криптография. Това е съвсем краткото обяснение, за пълното вникване в същността се изисква много по-дълбоко обяснение.

Счетоводната книга е много интересна тема, тъй като счетоводни книги се използват от всички компании и правителства в света, можем да кажем, че целият свят е базиран на такива книги. Въобще думата “счетоводна” сякаш дори малко подвежда, защото звучи все едно говорим само за счетоводство. Всъщност това са база данни с информация кой какво притежава, кой на кого какво дължи и колко пари съществуват в света. Блокчейн се опитва да въведе иновативна универсална счетоводна книга. Разбира се тя може да бъде повече от една, както в момента. Криптовалутата е нов актив, който блокчейн създава, валута която не се притежава от определена държава, индустрия, компания или каквото и да е било, а просто е базирана на този протокол – поредица от правила, които се налагат чрез криптографията и математиката.

Как избирате темите на предстоящите ви срещи?

Традиционно всичко започва със създаване на анкета в групата ни във Facebook, в която питаме нашите участници коя е най-интересната тема от миналия месец. Така всеки може да предложи различна опция, а хората да гласуват. На срещата аз се ангажирам да представя топ 3 темите, събрали най-много гласове. След това имаме презентация от някой външен за нашата общност човек. Дотук сме обхващали доста теми като например каква е разликата между Ethereum и биткойн, за колко време се намира блок, каква е наградата на блока, какво е smart contract. Смятаме, че е добра идея да обсъждаме в дълбочина проекти, например какво е Cardano и какви са преимуществата, като тези неща да се представят от различните хора от хъба.

Интересното е, че нашите мийтъпи се провеждат на английски език, което донякъде е нож с две остриета, тъй като хората, които идват, трябва да разбират езика, а това представлява проблем за някои желаещи. От друга страна пък, за да навлезеш в блокчейн технологията, трябва да си наясно с езика. Плюсът е, че при качване на видеа от срещите ни в Youtube, могат да ни гледат и хора от други страни, защото информацията е универсална и всеки може да се запознае с това, което се случва.

 

Всеки желаещ да се присъедини към групата може да намери общността във Фейсбук или Meetup, както и да посети предстоящите срещи.