18 април, 2024

Множество компании и организации си сътрудничат, за да изградят лицензирана карта на света с отворен код – OpenStreetMap.

OpenStreetMap, стартиран през 2004 г., се превърна в един от най-успешните масиви от данни с отворен код в света. Днес участниците в картите включват разнообразна комбинация от търговски организации, неправителствени организации, хуманитарни организации и големи търговски организации. Ето как са се включили някои от компаниите:

  • Екипът на Microsoft Open Maps наскоро пусна отворени данни за създаването на участъци в САЩ. Microsoft беше сред първите, които пуснаха сателитни изображения за използване от OpenStreetMap и изображенията вече са интегрирани в редактора по подразбиране. Също така има общност от картографи, които допринасят директно за OpenStreetMap в Австралия.
  • Apple има вътрешна програма за доброволци, която има около 5 000 служители, допринасящи за липсващите данни за Франция и Дания и се занимават с проекти за подобряване на данните по целия свят.
  • Facebook изследва как проследяването с помощта на изкуствен интелект може да помогне за подобряване на качеството на данните от OpenStreetMap в Тайланд.
  • DigitalGlobe направи своето сателитно изображение достъпно под лиценз, който ще позволи използването му от общността на OpenStreetMap, за да подобри картографирането.
  • Telenav стартира OpenStreetCam, за да помогне за събирането на открито лицензирани улични изображения и сега пусна отворени данни и код, за да проучи как машинното обучение може да даде възможност изображенията да бъдат използвани за подобряване на OpenStreetMap със знаци за спиране и допълнителни завои.
  • На конференция в Милано, екипите на Microsoft, Apple и Facebook представиха своите проекти, описващи как работят с общностите.

Всяка от тези организации отговаря на собствените си бизнес цели, като допринася за OpenStreetMap. И това също им помага да обслужват по-добре своите клиенти и потребители.

Източник: Open Data Institute