20 юни, 2024

В Атлантическия океан, близо до остров Гран Канария, се появи уникален ветрогенератор на телескопична кула. Това е прототип на проекта ELICAN, който на 70% е финансиран от Европейската комисия. Първият самоинсталиращ се телескопичен ветрогенератор, разположен насред океана, трябва да бъде факт до края на тази година.

Технологията ELISA, която позволява “вятърната кула” да бъде напълно установена на пристанището, превръща вятърната турбина в първата в света, която е инсталирана в морето, без да се налага използването на големи, скъпи кораби или плаващи кранове.Това удобство намалява разходите за инсталиране на вятърна турбина с около една трета.

Телескопичната конфигурация на кулата намалява центъра на тежестта по време на самостоятелно плаващото транспортиране, като по този начин позволява на долната платформа да действа временно като самостоен плаващ шлеп, върху който цялата система може да бъде сглобена предварително, още на сушата.

 

 

Проектът ELICAN е в състояние значително да допринесе за енергийна състоятелност, индустриален капацитет за производство на елементи и конкурентоспособност, което е ключово за плановете за устойчивото развитие на ЕС и разрешаването на проблемите с климата. Тя предлага по-лесно, предвидимо и контролируемо производство на възобновяема електрическа енергия.

Напоследък морските ветрогенератори се оказват най-предпочитана технология за инвестиране. Идеята възлиза почти на 20 млн. долара, в рамките на програмата “Хоризонт 2020”, насочена към развитието на иновационната технология.