13 април, 2024

BGO Software има мисията да разработва и предоставя дигитални продукти и услуги, като същевременно обединява професионализма си със социална ангажираност и иновативност. Надникнете в същността на работата и се запознайте с екипа от професионалисти, който успява да поддържа високото ниво на качество в бизнеса, наложено от компанията вече 10 години.

Нина Александрова – Маркетинг Директор

Тази година BGO Software отпразнува своята 10-та годишнина. Какви са трансформациите, които компанията претърпя през тези години?

Ако трябва да се опише с пример – BGO Software e пораснала от пеленаче до солиден, зрял индивид, който е търсен от всички, защото на него може да се разчита. Хората, построили тази фирма, и до днес са тук и виждат успеха на дългогодишния си труд в страшно много измерения. Едно от най-очевидните е промяна на офиса – от апартамент 70 кв. м. до луксозен, 500 кв. м. офис, с гледка към Витоша и още два чудесни офиса в Пловдив и Враца. Това, което е най-забележимо обаче, е в невидимото усещане, че тук не просто се прави бизнес, а се изпълнява мисия. Чрез работата си в BGO всеки един създава наследството, което би искал да остави зад себе си в България и именно тази трансформация – от работа, извършвана с отдаденост и страст, до изграждане на обща мисия на всички – е най-значимата промяна, която тази фирма е постигнала.

Коя от своите кампании определяте като най-успешна?

Едно от най-ценните неща, които направих за една годината, през която съм в BGO, e да започна да събирам отзиви от клиентите на фирмата. Това влияе на всеки бизнес на няколко нива. Първото и най-очевидното е, че помага на новите ни клиенти да подходят към нас с по-голяма увереност. Даването на отзив стимулира както настоящите, така и предишните ни клиенти да се замислят за всички положителни качества, които фирмата и хората в нея притежават. И не на последно място – безценно е за всеки един служител в BGO Software да чуе или прочете думите на клиента и да знае, че е оценен. Всеки човек е по своему и артист, а добрата оценка е като аплодисментите на публиката – нищо не е по-ценно от това.

Снежина Марбург – HR

Кои са най-добрите практики, с които можем да накараме вашите колеги да се чувстват по- щастливи и уверени на работното място? Кои от тях са се превърнали в традиция в BGO Software?

При определянето на системата на работа не сме се придържали изцяло към определена методология. За да можем да създадем модел, който отговаря както на международните стандарти, така и на най-добрите политики за разработка на софтуер, създадохме методология на работа, която сме нарекли Good BGO Practices. Aдаптирахме теоретични принципи, които засягат основните потребности на хората в работна среда. Ще засегна две от тях, които са водещи в BGO, а именно –  принадлежност и постижения.

Още от момента, в който разширяваме екип, за нас е от първостепенно значение новият колега да се впише добре в обстановката и да се почувства като част от нашата общност. За нас регулярната обратна връзка е ключов фактор за степента на удовлетвореност в компанията. Това е причината да създадем програма за проследяване представянето и насърчаване развитието на служителите в BGO. Прозрачността на бизнеса, който стои зад активното програмиране – настоящи проекти, нови клиенти – поддържаме като регулярно подаваме информация към колегите под различна форма – вътрешни новини, срещи и фирмени обеди, BBQ-та.

Чувството на принадлежност градим чрез разнообразие от вътрешни активности, както на сериозна тематика, така и свързани със забавления и отпускане на духа и тялото – йога, фитнес, офис масажи. Естеството на проектите, с които се ангажираме, тяхната кауза и отражението на технологичните решения, които предлагаме, поставят смислени цели на екипите ни. BGO е единствената българска компания, която е специализиран доставчик на софтуерни услуги за втората най-голяма фармацевтична компания в световен мащаб, официален доставчик за Министерство на Здравеопазването във Великобритания, като решенията, разработени от нас за клиента се използват на национално ниво от над 150,000 професионалиста в сферата на клиничните проучвания.

Гордеем се, че имаме възможност да променяме България всеки ден чрез социалната фирмена политика – Фондация „От любов към България“ и Aкадемия “Web Academy”.

Всички ние изведохме сами 5 основни вътрешни ценности – отговорност, адаптивност, доброта, позитивизъм и приятелство. Съобразявайки атмосферата на работа с тях, постигаме щастие и увереност в работната среда.

Кои са най-търсените специалисти на пазара в момента?

Най-търсените специалисти във всеки един момент са тези, на които компанията може да разчита. В тази динамична сфера най-добрите успяват да са в крак с новото и да търсят лично развитие и професионално усъвършенстване. В BGO се спираме на личностни качества, когато взимаме финално решение в процеса на подбор.

По отношение на технологичен пакет от знания в областта на клиничните проучвания и разработки (областта, в която имаме експертиза), най-голяма нужда от добри специалисти е идентифицирана във връзка с JavaScript библиотеките. Най-търсени са програмисти, които владеят Angular JS, Node JS и React. По-специално в BGO, на база проектите, които поемаме, се концентрираме върху Angular JS, като най-гъвкава и прогресираща платформа.

Николай Стефанов, R&D Manager Open Source

Как бихте описали своето ежедневие като R&D Manager Microsoft Technologies?

Всеки един работен ден е баланс между планирани и непланирани задачи, като голяма част от вторите идват от колегите, имащи нужда от асистенция по най-различни проблеми – технически, архитектурни, ресурсни, логистични и дори… лични.

Работата с хора е като супа, имаща десетки съставки и „забърквана“ всеки ден – в нея има по нещо, което те изненадва, по нещо грабващо вниманието, но и неща които не ти харесват – но лъжицата е вече в устата ти и трябва да я преглътнеш. 🙂

От друга страна има часове, когато техническият анализ и research е основното, което запълва конкретен ден… Та именно тази пъстрота прави всеки един нов ден интересен и увлекателен.

Какви са приоритетите и плановете за развитие на компанията в близките две години?

Бъдейки насочени към трансформацията в 50/50 service to products oriented company, сред основните ни цели е да продължим повишаването на „Technical know-how”-то на компанията, събирайки едни от най-талантливите кадри във всички IT Projects роли.

Целим също да разширим партньорствата си с няколко от водещите световни компании (с които работим и сега) и не на последно място, да пуснем на бял свят няколко грижливо отглеждани през последните години собствени продукта.

Периодичното обновяване до най-актуалните подходи и frameworks за разработка е непрестанен процес, който ще продължим да поддържаме не само през идните 2 години.

Димитър Диков – Head of Project Management

Кои са последните инициативи, с които BGO Software потвърждава статута си на социално отговорна компания?

За BGO Software корпоративната социална отговорност не е просто действие, а част от същността на компанията. Тук винаги сме имали такава. До преди да имаме чисто финансовата възможност да развиваме външни социални проекти, тази отговорност се изразяваше в индивидуалното отношение към всеки един и в стремежа да дадем възможност за развитие и осъществяване на личността. Казано с прости думи – в BGO Software всеки е човек със собствените си нужди и цели и всички в компанията се стараем да помогнем на всеки с каквото можем.

Що се отнася до външните ни проекти – те не са разнообразни разхвърляни неща, а постоянно, методично действие. Ярък пример е академиите ни в Пловдив и Стара Загора. Там всяка година обучаваме по близо 1000 души, които искат да променят живота си и търсят преквалификация. В дългосрочен план вярваме, че това ще даде на градовете възможност да се развиват като центрове, в които бизнесът иска да инвестира, защото има човешкия ресурс, с който да работи.

Казвайки горното, искам да наблегна на това, че корпоративната социална отговорност за всеки не трябва да бъде статус, който да се поддържа с PR ходове. Да си социално отговорен трябва да е дългосрочна, добре обмислена инициатива, която да има траен ефект, а не само да генерира медиен шум.

Как бихте описали екипа от професионалисти, с който работите? Какви са основните предизвикателства в работата Ви и как се справяте с тях?

Най-лесно мога да опиша хората, с които работя като мотивирани, всеотдайни и загрижени за проекта, който развиват. Това е и най-честата обратна връзка, която получаваме от клиенти – те са ни много благодарни именно за тази отдаденост.

Предизвикателствата, разбира се, са много. Най-голямото от тях е получаването на конкретни изисквания от клиентите. Много пъти те си представят крайния резултат, но не обмислят пътя, по който да стигнат до него. Справяме се чрез 3 документа, които изготвяме в началото на всеки проект и надграждаме в движение.

Второто ми най-голямо предизвикателство е чисто оперативно: заедно с колегите трябва да планираме работата така че да сме в рамките на определения бюджет и краен срок, като същевременно позволяваме и достатъчно гъвкавост. Тази гъвкавост е жизнено необходима за всеки софтуерен проект, защото именно това гарантира, че клиентът ще е доволен, когато получи крайния резултат. Няма еднозначен отговор как се справяме с това предизвикателство, защото всеки ден е различен. Ако трябва да посоча обаче качество, което е необходимо на човек за да е адекватен на моята позиция, това е способност да комуникира ефективно с различни характери.

Третото ми предизвикателство е да успявам да задържа мотивирани хората, които работят по 4-5-годишни проекти. В света на бързо развиващите се технологии никой не би искал да се чувства изостанал, работейки монотонна работа толкова дълго време. Именно затова се старая да ротирам хората в тези проекти и да ги изправям пред нови предизвикателства. Това поддържа „бойния“ им дух, а дава и свеж поглед над различни аспекти на проекта.

 

Тагове: ,