19 април, 2024

Радослав Станков е организатор на потребителската група <React.Sofia />, която има за цел да следи последните тенденции в технологията и да помага на всички членове на общността с полезни съвети.

Разкажете ни за началото на <React.Sofia /> и как изглежда потребителската групата днес

През 2016-та година се проведе нашият първи мийтъп, като идеята за сформирането на групата дойде от мен. По принцип аз се занимавам с React и тъй като познавам и доста други хора, които работят с тази технология, реших, че би било добре да съществува група и при възникване на проблем, да можем да се събираме, да си помагаме, да споделяме опит. Така започна всичко, идеята е да има общност, в която да се обменят познания. Идеята е самоинициативна.

Обичайно нашите срещи са всеки месец, като не сме нарушавали този обичай. Заради летните месеци обединихме ивента си с този на jsТalks. Всеки от мийтъпите ни си има своя тематика, която зависи от интереса и избора на спийкърите. Срещите са различни по време и формат, гъвкави сме – имаме дискусии, лекции, време за въпроси и отговори и социализация.

Kакви са участниците в технологичната общност?

В момента аз съм основният организатор, като има няколко души, които ми помагат. В мийтъп нашата общност наброява близо 500 души, имаме доста членове на активната ни фейсбук група. Редовно на нашите срещи присъстват около 60 души. Един от проектите, които реализирах с помощта на Жанет Тодорова и Владимир Тасев бе <React.NotAConf />, която бе първата по рода си React конференция за Балканите. На това събитие присъстваха около 170 души. Общността ни в  <React.Sofia /> е разнообразна – пълен спектрум от хора и позиции.

Кой е най-интересният и харесван мийтъп, който сте организирали?

Най-интересният ни мийтъп може би бе този, на който имахме лекция с Красимир Цонев. Той е от Варна и е известен със своите talks, популярен лектор, с три книги зад гърба си и подкаст. Събитието беше на тема “State Machine Using and UI” и бе най-посещаваният ни мийтъп. Друго популярно наше събиране беше с лектор Радослав Георгиев, който говори за това как да внедрим React в екип, който не използва технологията (“Introducing React to your non-React team”). Това се оказа една много актуална тема и проблем, който определено е популярен.

Кога ще бъде следващото ви събиране и как можем да се присъединим към <React.Sofia /> ?

Нашият следващ мийтъп предстои на 28 август в Puzl CowOrKing, като лектор ще бъда аз и ще споделя по-практични познания за технологията. Срещата е озаглавена “React Patterns in Product Hunt” и ще разкажа за примери от своя професионален опит.

Всеки желаещ може да се присъедини към групата ни в мийтъп или фейсбук, където публикуваме всички предстоящи събития.

Тагове: , , , , , , , , ,