20 юни, 2024

Отношенията на Google с Китай са от над 15 години. Компанията отново е на път да се ориентира към най-големия “непробиваем” пазар в интернет. Google планира да стартира цензурирана версия на своята търсачка в Китай, която ще добави в черния списък уеб сайтове и търсени термини за правата на човека, демокрацията, религията и мирния протест.

Проектът с кодово име “Dragonfly” е в ход от пролетта на миналата година и се ускори след срещата през декември 2017 г. между главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и висш китайски държавен служител.

Екипи на програмисти и инженери в Google са създали персонализирано приложение за Android в две различни версии, които са наречени “Maotai” и “Longfei”. Приложението вече е демонстрирано пред китайското правителство, a финалната версия може да бъде стартирана през следващите шест до девет месеца. Очаква се и официално одобрение от китайското правителство.

Понастоящем традиционната услуга за търсене на Google не може да бъде достъпна от повечето интернет потребители в Китай, защото е блокирана от така наречената “Great Firewall”. Приложението, което Google изгражда за Китай, ще спазва стриктните закони за цензурата на страната, в която ограничават достъпа до съдържание.

Цензурата ще се прилага в платформата за търсенето на изображения от Google, автоматичната проверка на правописа и предложените функции за търсене ще включват черните списъци, което означава, че те няма да препоръчват на хората информация или снимки, които правителството е забранило.

Източник: The Intercept

 

Тагове: , , ,