20 юни, 2024

Иван Угрин е Mobile Tech Lead, който обича да комбинира своята работа в Donatix с екстремни спортове, както през лятото, така и през зимата. Дивелъпърът сподели пред DevStyler своята рецепта за презареждане и работа на макс!

Кого номинирате за “Developer на фокус”?
Иван Угрин, Mobile Tech Lead в Donatix

Каква е причината да го номинирате?
Иван e може би един от най-всестранно развитите програмисти в нашия екип и изключителен професионалист. Освен това разполага с лидерски качества и креативност, които го правят много полезен. Не на последно място, той е човек, който е добър събеседник за всеки разговор: в и извън офиса.

Опишете неговите професионални качества.
Най-ценното качество на Иван е способността му не само да създава качествен код, но и да влиза в ролята на консултант. Често дава полезни съвети и идеи на клиентите как да подобрят продукта си, каква стратегия да преследват и т.н.  Това е важно и рядко срещано качество у програмистите.

Разкажете ни повече за него като човек.
За разлика от клишето в индустрията, Иван е много комуникативен и с него може да се говори по много теми.  Разчупена личност, с която може да пoговориш за бизнес, но в същото време често дори той сам инициира екипни срещи в неформална обстановка.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Не е ранна птица, но всички го чакат с нетърпение, тъй като често носи плодове за закуска, които прилежно нарязва и споделя с  колегите. Следобедът пък не минава и без нещо сладко за подкрепа. През останалото време е разкъсан между срещи, ръководене на проекти, комуникация с клиенти и писане на код.
Често обича  да работи извън офиса, някъде сред природата.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Основните му опит и страст са в разработката на мобилни апликации за iOS. Интересува се от wearables, VR, AR. Следи новите възможности около операционните системи на Apple и как те могат да бъдат полезни на текущите клиенти на Donatix. Освен това помага на колегите и с backend development в PHP.  Има опит и в Java EE.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Тъй като Иван e развит в няколко технически области, неговата гледна точка и съвети са често безценни за колегите му

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
интелект, чар, алтернатива

Какви са хобитата му?
Обича екстремните спортове. През зимата това е сноубординг по алпийските върхове. Наскоро сподели, че е открил и лятната му версия – wakeboarding и че доста му допада. Тези хобита естествено са комбинирани с работа от разстояние, като той сам споделя, че това разчупва мисленето му и го зарежда с енергия за работа.

Каква музика слуша?
Oсновно електронна музика

Кое предпочита – Android или Apple? Защо?
Той е верен фен на Apple.

Какъв е стилът му?
Винаги спретнат и елегантен, обича скъпите неща и брандове 🙂 Обича хубавите коли и качествена храна.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
Swift, Objective C, PHP, Java

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?
Веднъж пое инициативата и реши саморъчно да измие стъклата  на офиса, провесвайки се от 9-ия етаж. Всичко това напук, че няколко дни преди това, фирма за почистване на прозорци беше отказала  да ги измие, тъй като ги намираше за трудно достъпни и опасни за почистване без алпинисти. 🙂

Благодарим на екипа на Donatix за интересните и забавни отговори. Допитахме се до Иван, за да научим повече за него и да разберем доколко оценката на неговите колеги  съвпада с отговорите на дивелъпъра.

Какви са твоите основни отговорнoсти като Mobile Tech Lead?
В ролята си на Mobile Tech Lead аз се грижа за всичко – от приемането на проекта в продукция и същинската работа по проекта на клиента, до момента, в който завършеният продукт вече е налице. Целият този процес включва в себе си Project Management, технически консултации, изработка на features, координация на задачи – към дивелъпъри или QA и накрая съблюдаване на целия процес, свързан с изработката на продукта.  Разбира се любимата част от работата ми е финалният резултат и удовлетворението на клиента от крайния плод на усилията ни.

Кога стана част от екипа на Donatix и как би описал съвместната работа със своите колеги?
Част съм от екипа на Donatix от самото начало и от оттогава насам помагам за развитието на компанията. Средата е супер приятна и приятелски настроена, а при наличие на несъответствия, успяваме лесно да преодолеем и изгладим различията. Често организираме тийм билдинги дори този месец планираме да прекраме седмица на морето. Там ще работим съвместно от коуъринг спейс. Опитваме се да разчупваме работата и да избягваме баналната формална обстановка на група хора, седящи пред компютрите. Като екип се опитваме да се забавляваме по пътя на развитието на компанията.

Кога се запали по екстремните спортове? Разкажи ни за новото ти лятно развлечение – уейкбординг.
Страстта ми към екстремните спортове се зароди още в училище, когато започнах да карам сноуборд . В началото не бях супер ентусиазиран, но с течение на времето интересът ми се засили и започнах доста по-активно да се въвличам в този спорт. Тази зима прекарах месец в Австрия и Франция, където ежедневно практикувах сноубординг – будех се, закусвах и отивах да карам. След това започвах своята работа от разстояние. В професионално отношение спортът може да бъде много полезен, тъй като те кара да разпуснеш.

Започнах да се занимавам с уейкбординг миналата година, а наскоро си купих и дъска. През изминалата седмица отново работих дистантно – от Варна, и реших да комбинирам това с летния спорт.
Приемам уейкбордът по-скоро като стъпало към по-освободено изживяване, защото при този вид каране все пак си вързан към лифт или лодка. Като цяло смятам, че е добро начало, за да свикнеш с динамиката на водните спортове, да усетиш как се движи дъската. По този начин, в бъдеще е много по-лесно да се концентрираш само върху работата с платното, ако например решиш да преминеш към каране на кайт. Уейкбордингът също ми помага да бъда по-креативен, освобождава ме от напрежение и оказва положителна промяна в работата ми.

Кое предпочиташ – летните или зимните спортове?
Зимните и летните спортове са доста различни като усещания, заради самите сезони. Аз не обичам толкова много топлото, затова предпочитам зимата и съответно сноуборда. Морето е красиво и приятно, но сякаш в един момент е възможно да ми омръзне. По мое мнение планината може да предложи много повече приятни усещания и разнообразие. Тя е по-красива, когато си на планина, ти си на високо и оставаш със себе си.

Разбрахме, че обичаш да работиш от разстояние. Какво е мнението ти за римоут работата – по-скоро обогатява или пречи на разработката?
В никакъв случай не съм краен привърженик на работата от разстояние, дори смятам, че една седмица римоут работа трябва да бъде придружена от четири седмици в офиса. Но е факт, че след едно пътуване, разликата в тези четири седмици е много съществена. Чувстваш се по-отпуснат, работиш презареден и с прекрасни спомени, защото си сменил средата. Работата от разстояние не пречи крайно на продуктивността, защото новото място зарежда.

А къде е мястото, от което по никакъв начин не можеш да работиш и да се концентрираш?
Може би единственото място на което не мога да се концентрирам е там, където и останалите не работят.

Твоите колеги описаха стила ти като елегантен, марков и качествен. А ти как би описал своя стил?
Не смятам, че стилът ми е елегантен, по-скоро съвсем обикновен, casual.

Кое е любимото ти място в офиса ?
Любимото ми място в офиса е в парка до офиса, ха-ха. Ние сме позиционирани до НДК и често с един от колегите ми излизаме и работим в парковете около този район. Смятам, че разнообразието е полезно за работата.

Кое е твоето професионално качество, с което се отличаваш и гордееш най-много?
Според мен на моменти разполагам с по-креативно мислене. Като всяко друго качество, това може да бъде плюс в някои ситуации или да ми изиграе лоша шега в други. Общо казано бих казал, че креативността ми е помагала във взимането на решения и постигането на желания резултат.

 

Тагове: , , , , , , , , , , ,