25 април, 2024

Инженерите по роботика от изследователската лаборатория на Дисни разработват механизми, които имат способността да изпълняват сложни акробатични трикове, досущ като професионални каскадьори

Едно от последните творения на разработчиците се нарича Stuntronics. Това са хуманоиди – акробати, които могат да изпълняват различни пируети във въздуха – нещо, което ще отнеме месец упорита работа и болезнени падания на една обикновена гимнастичка.

Специализираният механизъм изпраща робота във въздуха, след което изпълнява няколко завъртания и се приземява на точно определено място върху предпазната мрежа.

Триковете, които се отличават с нечовешка точност, са факт благодарение на вграден акселерометър, жироскоп и множество различни лазери и сензори. Творенията на инженерите от “Дисни” са в състояние да контролират позицията, траекторията на движението и центъра на масата по време на полет, както и съответно да коригират желаното кацане.

Разбира се тези модели далеч не са перфектни. Въпреки това дори ако се окаже, че роботите няма скоро да заменят каскадьорите, те все пак биха били доста голяма атракция в Дисниленд.

 

Източник: Politeka.net

Тагове: , , , , ,