23 май, 2024

Спорният въпрос за изхода от сблъсъка между човека и роботите продължава. Учените работят ежедневно върху подобряването на изкуствения интелект. Роботизираната технология вече помага на човек в ежедневните му задачи, но скоро може дори напълно да го замести в определени професии. Вижте кои са те…

1.Оператор в call center

Мобилните оператори, банките и градските служби вече разполагат с автоматизирани отговори за нас. В момента тези автоматични отговори ни помагат с най-често задаваните въпроси. Въпреки това, с развитието на AI, комуникацията с клиента в бъдеще ще бъде индивидуализирана, което ще измести “живите” оператори от работното място. Ако не вярвате, просто си спомнете за новите функции на Google асистент.

2. Хирург

В тази област роботът може да действа по-точно. Още през 2016 г., в експеримент, публикуван в Science Translational Medicine, автономният робот Smart Tissue зашива тънките черва на прасето по-прецизно, отколкото своя съперник – човек. В допълнение, роботите не са подложени на стрес и умора, което намалява вероятността от фатална грешка.

3. Куриер

Тук хората ще бъдат заменени от безпилотни дронове, които отдавна са тествани в много страни по света. Те са много впечатляващи, но все още има някои въпроси около тяхната функционалност. Благодарение на малкия размер и лекото си тегло, те могат да носят само малки опаковки, а често дори се дезориентират във въздуха. Но тези проблеми ще бъдат разрешени от земни роботи. От 2016 г. някои търговски дружества вече са започнали да въвеждат подобни технологии в градска среда.

4. Фермер

Научно-техническият прогрес даде на света машините и селското стопанство мигом прогресира! Но ето че век по късно, настъпи нова ера – ерата на роботиката. Вече има роботи, които могат да отглеждат култури (от нулата) с минимална човешка намеса.

5. Служител в закусвалня

Монотонната, но тежка работа в сферата на бързото хранене ще бъде извършвана от роботи. Милиони студенти по целия свят ще загубят възможността да заработят допълнителна печалба – само в САЩ автоматизирането на този процес ще засегне 2,3 милиона работни места.

6. Журналист

Роботите доказват, че не само могат да изпълняват физическа работа, но и да създават текстови материали със същото качество като на опитен писател. Още през 2008 г. китайски робот журналист отразяваше олимпийските игри в Пекин е новинарския канал Toutiao. Първата статия за земетресението в Лос Анджелис през март 2014 г. Беше също написана от изкуствен интелект. Роботите не само бързо събират и обработват необходимата информация, но и не се нуждаят от коректор и не правят грешки.

7. Войник

От Boston Dynamics регулярно демонстрират най-напредналите функции и постижения на военните роботи. Предполага се, че до 2025 г. в американската армия ще има повече бойни роботи, отколкото живи военни. Подобни разработки се провеждат и в Русия.

Източник: Politeka.net

 

Тагове: , , , , , , ,