17 април, 2024

Захарина Вецева е Старши мениджър корпоративни комуникации и КСО в TELUS International Europe. В интервю за нашата рубрика “Бизнес” Захарина разказва за иновативните методи в бизнес комуникациите.

TELUS International Europe е една от най-успешните аутсорсинг компании в България. Какво е да си част от такава компания и то на отговорна позиция като старши мениджър корпоративни комуникации и КСО?
Работата ми е удоволствие и предизвикателство всеки ден. Поради динамиката на бизнеса ни имам възможност да се занимавам с много различни проекти, което постоянно ме предизвиква да се развивам.

Как стигнахте до тази позиция? Кое Ви привлече в нея?
Привлече ме културата на TELUS, която е силно фокусирана към хората и която насърчава професионалното и личностно развитие. Самата аз стартирах на позиция старши специалист и имах възможността да изградя прекрасен екип, който днес отговаря за едни от най-интересните и важни проекти в компанията ни.

В края на юни 2017 TELUS International Europe стартира инициативата “Мога там. Искам тук” – една революционна кампания, която цели да привлече българи да се върнат в страната, като им даде възможност да развиват своя потенциал в международна компания. Каква е равносметката 1 година след старта на кампанията?
Равносметката е над 40 завърнали се професионалисти от различни точки на света, които вече са част от екипа ни. Всеки един от тях има уникална история, но това, което ги свързва е, че се чувстват добре в България и искат да продължат да развиват кариерата си тук. Хората, които кандидатстват до момента са от 4 континента и с различни профили. Радва ни фактът, че голяма част от тях са младежи, които имат богат международен опит, но виждат възможности за професионално израстване в България.

Инициативата, която коментирахме, беше уникална по своя мащаб и намери силен отзвук в медиите и сред младите хора. Как се организира и контролира една такава кампания?
Желанието ни да я осъществим беше толкова голямо, че самото изпълнение се случи само за няколко седмици. Още от самото начало ние приехме тази инициатива като на кауза, а не като кампания. Затова с отдаденост и много работа успяхме да я стартираме много по-бързо в сравнение с други проекти. Сама по себе си темата е достатъчно актуална, за да предизвика широк медиен интерес, но нямаше да успеем да го постигнем, ако не бяхме подходили креативно.

Какво да очакваме от компанията в бъдеще?
„Мога там. Искам тук“ продължава и тази година. Интересът към нея също продължава и получаваме много нови кандидатури. Плановете ни са да надградим инициативата.

Какъв е трендът в развитието на PR и маркетинговата стратегия на TELUS International като цяло?
Опитваме се да имаме все по-интегриран подход между PR, CSR и HR. Пример за такава кампания е именно „Мога там. Искам тук“. Стратегията ни е подчинена на това да постигаме комуникационните си цели като допринасяме за подобряване на заобикалящата ни среда и едновременно с това ангажираме служителите си.

Кой е факторът от най-голямо значение в корпоративните комуникации в момента?
Бързината и креативността. Комуникационните канали вече изискват много по-бърза реакция. Предвид многобройните рекламни послания, отвъд креативността и нетрадиционен подход, за да бъде забелязан един бранд и да привлече вниманието на публиката, комуникацията му трябва да носи и добавена стойност, която и да е свързана с ценностите на компанията.

Какво влияние оказват социалните мрежи в сферата на корпоративните комуникации?
Според мен социалните мрежи са най-силният партньор на брандовете, за да покажат истинското си лице. Няма друга по-добра възможност за бранд да комуникира в реално време с публиката. Средата, която социалните мрежи предоставят, може да бъде много приятелска стига те да са достатъчно отворени да общуват открито с потребителите.

Може ли да се говори за иновации в сферата на корпоративните комуникации и кои са най-иновативните методи, които прилагате?
През последните няколко години комуникациите претърпяват промени по отношение на технологиите. Те моделираха комуникационните формати, както и поведението на публиката. Статичността и еднопосочността в комуникацията изчезнаха. Иновациите, които ние се опитваме да прилагаме, са именно по отношение на диалога в комуникацията, както и на включването на нашите служители в нея.

Кои са най-големите Ви успехи в професионален план? Успявате ли да балансирате работата и личния живот?
Най-големият ми успех е, че имам възможност да работя със страхотен екип, който е готов да преодолява всякакви предизвикателства, за да постига търсените резултати. Вярвам, че балансът между работа и личен живот е много важен, за да продължи да се движи човек напред. Смятам, че го постигам, защото обичам работата си.

Тагове: , , , , , , , , , ,