25 април, 2024

До скоро роботизираните ръце можеха само да направят това, което им е заръчано от инженери. Сега те могат да научат по-сложни задачи сами. В най-добрите лаборатории за изкуствен интелект в света изследователите се приближават до създаването на роботизирани ръце, които могат да наподобяват реална част на човешкото тяло.

СПИНЪРЪТ
Вътре в OpenAI лабораторията за изкуствен интелект в Сан Франциско, основана от Илън Мъск и няколко други големи имена от Силиконовата долина, ще откриете роботизирана ръка наречена Dactyl. Тя изглежда много като механичната протекция на Люк Скайуокър в най-новия филм “Междузвездни войни” – механични пръсти, които се огъват и се изправят като човешка ръка.

ГРИПЪРЪТ
Създадена от изследователи в Autolab, роботизирана лаборатория в Калифорнийския университет в Бъркли, система представлява оборудван с двукомпонентно “захващане” робот, който може да прибира елементи като отвертка или чифт клещи и да ги сортира в контейнери.

ТОЗИ, КОЙТО ВИ ОПРАВЯ ЛЕГЛОТО
Този робот може да не прави перфектни движения, но представлява значителен напредък в технологиите. Изследователите от Бъркли създадоха системата само за две седмици, използвайки най-новите техники за машинно обучение. Неотдавна това щеше да отнеме месеци или години да може робот да ви оправи леглото.

БУТАЧЪТ
В кампуса на Бъркли, в лаборатория BAIR, иновативна система предлага други методи за обучение на машина. Тя може да прихване обект и да предскаже къде ще отиде. Това означава, че може да премества неща на бюрото, както и човешка ръка.

БЪДЕЩЕТО
Машините могат да се справят само при определени условия. Те се провалят толкова, колкото впечатляват през последните години. Но методите за машинно обучение, които управляват тези системи, показват непрекъснат напредък.

Изследователите въвеждат известно количество случайност в симулираното обучение. Те променят триенето между ръката и блока. Те дори променят симулираната гравитация. След като се научи да се занимава с тази случайност в симулиран свят, ръката може да се справи с несигурността на истинския. Днес всичко, което Dactyl може да направи, е да преобърне един блок. Но изследователите изследват как тези същите техники могат да бъдат приложени към по-сложни задачи. Помислете за производството. И може би, дори летящи дрони.

Източник: New York Times

Тагове: ,