18 април, 2024

Новината, че Европейският съюз глобява Google с 5 милиарда долара поражда много въпроси за бъдещия облик на технологичната индустрия. Причината ЕК да наложи рестрикциите е фактът, че компанията гигант е истински монопол на пазара за мобилни устройства. Изпълнителният редактор на CNET – Иън Шер, разказва повече по темата.

Иън разглежда същността на възникналата криза – а именно, че при покупка на смартфон от някоя от известните компании като LG или Samsung, всеки клиент получава и инсталиран пакет от Google услуги сред своите приложения. Европейският съюз определя тази практика като нечестна за конкуренцията, главно в сферата на търсачките.   

Глобата, дефинирана като “antitrust fine”, не бе подкрепена от президента Тръмп, който е непряко замесен в причината за проблема. По думите на Иън, загрижеността и интересът на правителствата по света към технологичната сфера се забелязват точно заради някои от последните събития, като например изборите в САЩ и обвиненията срещу Фейсбук. И все пак практиката е част от бизнес модела на Google, а връзката с Android вероятно ще доведе до промени, но на по-късен етап.

 

Тагове: , , , , , ,