23 април, 2024

Екип от изследователи от Унгария, Норвегия и Холандия намериха начин да контролират по-ефикасно големи групи от дронове, а именно чрез вкарване на по-голяма автономия. В статия, публикувана в списание Science Robotics, групата подробно описва подхода си за реализацията на идеята.

Обикновено ако сте виждали “рояци” от дронове, то това е когато те са били използвани за цветни развлекателни цели при събития от рода на Суперкупата и Олимпиадата. Изследователите отбелязват, че такива дронове са предварително програмирани и поради това са ограничени в разположението си. Това е и причината преодоляването на неочаквани проблеми като силен вятър или временна загуба на комуникация да бъде мисия невъзможна. Според специалистите по-добрият подход е дроновете да бъдат направени възможно най-автономни, така че да могат сами да решат какво да правят, когато се появят непредвидени събития.

Даването на автономия на големи групи от дронове не е лесна задача. Изследователите работят върху своя проект повече от шест години. Част от сложния процес включва прикрепване на GPS устройства към птици с цел проследяване и анализ на взаимодействието им, когато се намират в ято. Впоследствие се изработват симулации, имитиращи поведението на 100 птици, а по-късно и на 100 дрона. Като краен резултат, екипът изкарва 11 параметъра от критично значение за координирания автономен полет. Един от тях посочва колко бързо може да се влезе в ритъм с останалите дронове. Процесът на разработка на параметрите е протичал по следния ред: специалистите са ги променяли, след това са пускали симулация, която да върви на суперкомпютър, записвали са проблемите, променяли са отново параметрите и всичко това се е повтаряло отново и отново. По техни думи в момента симулацията е достигнала достатъчно стабилно ниво, което да им позволи да приложат идеята на реални дронове.

За да тестват системата си, те изграждат свой “рояк” от 30 дрона и го изпращат в полет. За щастие до този момент не са случвали никакви сблъсъци. По време на полет, дроновете наподобяват прочутите рояци от скорци, прелитащи над Рим. Всеки от дроновете поддържа своята позиция, както и постоянна комуникация с другите и всичко това докато наблюдава къде се намира той в сравнение с другите и колко бързо се движи всеки един от тях. Лидер няма. Всеки взема свои собствени решения по отношение на движението на полетите въз основа на движенията на останалите. Изследователите казват, че тяхното поведение е много подобно на това на ято птици или рояци пчели.

Източник: techxplore.com

 

Тагове: