23 април, 2024

Ролс-Ройс сподели идеи за това как роботите могат да помогнат в поддръжката на авиационните двигатели в бъдеще. Технологиите, които бяха представени на въздушното шоу в Farnborough, се разработват в партньорство с други компании, както и с изследователи от университета в Нотингам и Харвардския университет.
Очаква се въвеждането на роботите да ускори и да намали разходите за поддръжка.

Предполага се, че въпросните роботи ще могат да се промъкват вътре в двигателя за проверка и рутинна поддръжка. Разбира се, за целта роботите трябва да бъдат специални.

Представяме ви роботите SWARM. Те приличат досущ на бръмбари и са с размери около 10 мм. Снабдени са с камера, която може да гледа и в най-недостъпните места и да излъчва видео в реално време до оператора.

Роботът INSPECT пък е вграден в самия двигател и представлява мрежа от “перископи”, позволяваща проверка на състоянието на обекта в реално време. Показателите на камерата са защитени от високи температури и допълват данните, идващи от други многобройни датчици. Гъвкавата конструкция на роботите, наподобяващи змии, ще им позволи да обикалят и инспектират целия двигател.

Последното, което Ролс-Ройс представи, са роботите за дистантна поддръжка, които тотално премахват нуждата от експерт, който да управлява роботите от разстояние.

Представител на компанията отбеляза, че някои от тези технологии все още са далеч от реализация, но други, като робота за дистантна поддръжка, вече се тестват и ще започнат да се вкарват в употреба през следващите години.

Източник: IXBT.com

Тагове: , , , , ,