24 април, 2024

Враца софтуер обществото събира на едно място млади и възрастни, които проявяват интерес към програмирането, съвременните технологии и маркетинг. За мисията на ИТ общността и съпътстващите събития и курсове разказа Тонко Влахов.  

Какво представлява Враца софтуер обществото?

Враца софтуер съществува вече повече от 4 години, като официално сме факт от 2014г. Нашите основатели по това време са били студенти или са работили като програмисти в София и съответно решават да започнат курсове, с които да запалят повече хора по програмирането. Всички, които сме част от екипа, сме родени и живеем във Враца. Осъзнахме, че за осъществяването на идеята се нуждаем само от две неща – хора, които могат да предоставят качествено обучение и добра интернет връзка. Така и решихме да започнем инициативата. Впоследствие спечелихме и конкурса за социално предприемачество “Промяната”, което ни помогна да се развием.

Така започнахме да провеждаме курс по програмиране, който е деветмесечен, в две направления. Същата програма, с известни промени, продължаваме да провеждаме и до днес. Програмата е предназначена за гимназисти и за възрастни, както и за всички хора, които търсят преквалификация. Старая се всяка година да добавяме нови инициативи – имаме и идеи за дигитален маркетинг, за следващата година планираме да обхванем и темата за софтуерното тестване и дизайна.

Какви са събитията, които организирате?
Освен курсовете по програмираме организираме и различни събития. В началото въпросът за курсовете и събитията бе като с “яйцето или кокошката” – беше трудно да се прецени от кое имаме нужда първо, тъй като във Враца липсваха софтуерни компании, имаше и хора, които не знаеха какво означава програмирането и какви са възможностите, които предоставя IT сферата. Тези обстоятелства наложиха създаването на събития с цел опознаване на технологичната сфера. Наша инициатива е и Code Week – най-голямото IT събитие на територията на Северозапада, което всяка година събира над 200 души. Организираме съответно и уъркшопи, каним различни лектори.

Как оценявате интереса към Враца софтуер обществото?
Интересът към нас е много голям, имаме много добри впечатления от учениците. Наскоро започнахме да работим и с по-малки деца, на възраст от 6 до 11 години. В партньорство сме и с CoderDojo, което доведе до висок интерес и тази година планираме да разширим детските групи. Освен че провеждаме лично наши си инициативи, ние се стремим да привличаме и добри каузи, свързани с образование, които да се случват в града. Съдействат ни и учители от северозападния регион, организираме ABLE Mentor.

Учениците, които са били част от нашите курсове, са една от най-големите ни гордости, тъй като успяват да се реализират много успешно! Всички те записват техническо образование.

Освен курсове добавяме и по някое събитие, което се превръща в традиция. Сред тях са хакатонът “Hack Vratsa”, както и “Лов на съкровища” – популярен тип игра, която е ментално и физическо предизвикателство. Идеята е да популяризираме нашите курсове, които за този момент са напълно безплатни. Желаещите могат да се включват и в клуба по роботика “Leonardo Robotics Club”.

Нашата общност наброява над 260 души – ученици и възрастни. Стараем се съотношението да бъде 50:50, като понякога учениците са повече.

Какви са бъдещите планове на общността?
Едно от нещата, за което имаме идея е да добавим Vratsa GameJam събитие догодина. Иначе в момента организираме и лятна академия, обединяваща програмиране и предприемачество. Тя се провежда във Врачанския Балкан. Идеята на тази академия е да осигури различни занимания, алгоритми и работа по реални проекти, както и тиймбилдинги.  

Интервюто проведе Вяра Стефчева. Благодарим на Враца софтуер за отделеното време. Повече за тях можете да откриете в уебсайта на общността.

 

Тагове: , , , , , , , , , , ,