19 юни, 2024

Светослав Сотиров разказва за ролята на ТУЕС в развитието на българските кадри в сферата на информационните технологии и за общността, която се подкрепя и развива, благодарение на учебното заведение.

Светослав е завършил ТУЕС през 1994 г. Той е член на Обществения съвет на училището и е председател на Управителния съвет на Асоциацията на завършилите ТУЕС. Неговите синове в момента също учат в ТУЕС. Той работи в софтуерния бранш от 20 години, собственик на компания за банков софтуер. Основател е на фондация „Електронно училище“ и е разработил bgclass.net – платформа за електронен дневник и бележник за българските училища.

Разкажете ни за ролята на ТУЕС за IT индустрията в България?

Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София е най-желаното технологично училище в София след седми клас и е четвърто в общата класация на училищата в столицата. Вече 30 години то подготвя най-добрите програмисти и мрежари, които днес са гръбнакът на ИТ индустрията в България. Училището е създадено като експериментално звено, което да подпомогне създаването на кадри за научно-техническия прогрес на България. Факт е, че експериментът се оказва успешен, заради тясната интеграция на училището с Техническия университет – София, с ИТ бизнеса и не на последно място с общността на завършилите ТУЕС.

С какво е по-различна общността на Технологичното училище?

ТУЕС е уникално училище не само като организация (то е част от структурата на Техническия университет – София), но и като дух. Хората, завършили ТУЕС, се подкрепят цял живот. Те остават приятели, работят заедно, правят бизнес заедно и най-важното е, че продължават да подкрепят училището и настоящите ученици. А ето, вече в училището се обучава второ поколение туесари – деца на първите випуски, завършили ТУЕС.

Повечето завършили се чувстват „длъжни“ да върнат към сегашните ученици, това, което те навремето са получили от други завършили – знания, шанс за работа, практика, съвети. Или както казва един от символите на ТУЕС господин Анатол Френски „ТУЕС е братство“.

Няма нищо случайно в това, че училището работи рамо до рамо с ИТ бизнеса. Специалните дисциплини се преподават от работещи ИТ специалисти, много често самите те също завършили ТУЕС. Учениците тръгват на практика в компаниите още в 11 клас. После правят дипломните си работи в компаниите, а след това започват и да работят там, и докато учат в университета, вече са натрупали достатъчно професионален опит и знания, за да се изстрелят напред в кариерата.

 

Каква е ролята на Асоциацията на завършилите ТУЕС?

Голяма група ентусиасти се захванаха с идеята да се направи една добре работеща алумни организация и може би около година са работили целенасочено, за да намерят най-удачната форма. Така в края на 2014 г. е учредена Асоциацията на завършилите ТУЕС и е избран първият й Управителен съвет. Сформира се екип и благодарение на първоначално учредително дарение от завършил туесар, организацията започна работа. За първите три години от работата си Асоциацията събра повече от 700 членове и стартира няколко много важни програми за учениците, като канализира работата  с ИТ бизнеса.

Провеждат се извънкласни занимания, водени от ИТ практици TUES Inspiration Talks & Workshops, които да разширят знанията и кръгозора на сегашните ученици. Развива се кариерен клуб, който да помогне на завършващите да кандидатстват за работа. Мобилизира се общността от завършили и приятели на ТУЕС, за да защити статута на училището, който беше застрашен, заради законови неуредици. Организират се срещи на випуските. Създаде се доброволчески клуб в ТУЕС и заедно с децата се организират мащабни инициативи като ученическия хакатон Hack TUES и изложението на ученически проекти TUES Fest. Ролята на асоциацията се вижда ежедневно именно във връзката между завършилите и училището, между бизнеса и училището.

Сега е избран вторият Управителен съвет. Имаме нови идеи, с които ще разширим досегашните инициативи през новата учебна година.

С какви познания за IT сферата излизат кадрите на учебното заведение?

ТУЕС учи децата на практически умения и освен това ги изправя пред много предизвикателства, така че когато завършат, те не просто са специалисти по системно програмиране или компютърни мрежи, а са и изключителни личности, които знаят какво искат и как да го постигнат.

В училището преподават университетски преподаватели и ИТ практици, цари академичен дух и отношението към учениците е като към зрели хора. В ТУЕС не се учи лесно, но за сметка на това се учи устойчиво. Училището има гъвкав учебен план, който позволява то да е в крак с най-новото в ИТ сферата. Учениците завършват със защита на дипломни проекти, като често сложността им е съизмерима с дипломните работи в университета. През последните години няма хакатон или състезание по компютърни мрежи, в което да няма наградени туесари. Това се дължи на огромните усилия на преподавателите, ангажираността на ръководството и подкрепата от ТУЕС общността. Не случайно избрах това училище и за моите деца.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,