20 април, 2024

 SoftServe IT Academy е фокусирана към студенти и хора с малко опит в IT сферата, които искат да получат познания. Курсовете, които предлагат от SoftServe, са базирани на методологията на разработка на модерен софтуер и изучаване на нови технологии. Подробности за академията получаваме от Зорница Димова. Разкажете ни малко повече за IT Academy.

Интересно за академията е, че дава възможност на хора с малко опит в IT сферата и такива, завършили информатика, да навлязат в сферата. Всъщност академията е страхотен инструмент за развитието на хората. Тя е напълно безплатна и безвъзмездна с продължителност 3 месеца като период на обучение. Целогодишна е и се организира между 6-7 пъти в рамките на една година, съответно според нуждите от проектна гледна точка. Идеята е след като дойде проект в компанията, да включим най-добре представилите се студенти като наши стажанти.

От колко време се организира проектът и кой стои зад него?
Като начало на инициативата можем да вземем 2014г., когато се отваря офис на SoftServe в България. Нашата компания е много опитна, скоро честваме 25 години от създаването й. Фирмата е в Украйна, като идеята започва като стартъп на двама университетски преподаватели. Затова и Софт Академи е толкова ориентирана към това да обучава и да помага в процеса. Може би от там тръгва всичкото това желание да помагаме на хората.

Какви възможности предлага академията?
Курсът е интензивен, взима се доста материал. Започва се с доста добра теоретична база, имаме спецтрейнър на академията, който подготвя участниците технологически. Курсът е насочен към практиката, към средата на курса се включва наш колега, служител на SoftServe, със съответния профил. Той дава малко повече яснота на студентите от своя опит, разискват се казуси, дават се задачки.

Групата е много малка от 6 човека, разделени на отбори, които изготвят заедно проекти. Освен че се стремим курсът да има техническа насоченост, той е една много добра база за soft skills – хората се учат да презентират, да работят в екип, което като едни дивелъпъри ще им помогне в бъдещето им развитие. Благодарение на това, че групата е много компактна, на всеки участник му се отделя по-голямо внимание. Всъщност ние се гордеем с нашата академия, тъй като имаме примери за много успешни стажанти, които вече са на Senior ниво, Архитекти и други, които самите ние сме си развили като кадри.

Защо е важно да се създаде подобна академия?
В днешно време трябва да се дава шанс на младите хора да се учат и развиват. Ние даваме шанс на участниците да черпят опит от служители, които са на едно по-високо ниво. По време на академията се включват специалисти с много опит, споделят знания, които на други места не могат да бъдат придобити толкова подробно. Обясняваме какво се случва в реалната работна среда. Смятаме, че за младите хора е изключително атрактивно да бъдат “заразени” от този професионализъм, който нашите хора биха могли да предложат

Какви хора могат да се включат в Академията?
Хубаво е да са навършили 18-годишна възраст, току-що завършили гимназия Имаме дори такъв пример с току-що завършил абитуриент, който преди месец започна обучението си в Академията. Като цяло нямаме някаква конкретна възрастова граница. Идеята е след това да продължим да обучаваме тези хора като стажанти. При нас възможността за стаж е на пълно работно време, като работата се заплаща. Хубавото е, че стажантите работят по реално действащ проект, имат си екип, Project Manager, ментор, който е до тях през цялото време, който им помага и ги доразвива. Хубаво е хората, които започват обучение при нас, да имат базови познания, за да може все пак да отсеем от многото желаещи само 6 души.

Какви компeтенции могат да се придобият в рамките на Софт Академи? Как желаещите могат да се кандидатират?
Разбира се това е в зависимост от курса. Имаме най-различни технологии и профили в компанията, част от които са .NET, Java, Java Script(Front End), DevOps, Python, PhP и т.н. Академиите зависят в зависимост от това какъв проект ще дойде в академията. Преминаваме през основните неща за 3 месеца. Хората отделят време, за да се занимават и да напредват.

За всяка Академия обявяваме в Jobs.bg, можете да ни откриете в социалните мрежи, както и на сайта ни. Публикуваме кратко описание на това, което предстои, за да могат всички желаещи да се включват.

Тагове: , , , , , , , , ,