19 април, 2024

“Да караме заедно ролери” събира всички фенове на ролери. Калин Стайков разказва за организираното каране на ролери и любовта към този вид спорт.

Как сформирахте “Да караме заедно ролери” ?
Групата “Да караме заедно ролери” е създадена през зимните месеци на 2010г. От мен и Трендафил Ангелов (Дафо) с цел по-лесна комуникация между хората, занимаващи се с ролер спортовете. Първоначално дори нямаше къде да се кара, а през следващата година броят участници в групата започна да се увеличава. Всичко е абсолютно самоинициативно, няма организация зад нас. Идеята е просто хора от Фейсбук пространството да споделят материали и информация за видовете ролери, стилове и начини на каране. През 2012г. придобихме голяма масовост и решихме, че ще организираме едно пътуване без дестинация, напълно спонтанно. Аз бях прочел в някакъв новинарски сайт, че в Морската градина в Бургас е ремонтирано и има чисто нов асфалт. И ето че всички се насочихме натам. Отидохме неформално около 30 души, събрани буквално от дума на дума.

Беше много хубаво каране, като след тази сбирка от Община Бургас забелязаха нашата група. Поканиха ни да присъстваме на откриването на друга част от Морската градина. Това всъщност се превърна в първия Ролерфест.

Какво представлява Ролерфест?
Ролерфест е комбинация от състезателна програма за деца и за възрастни. Децата се състезават за скорост (обиколки по маршрут) и препятствия. Подобно е и състезанието за възрастни, при тях теренът е по-усложнен, има рампи, места за скачане.

Повреме на Ролер фестивала активно каращите се събираме да се видим, да обменим опит и да видим новите модели ролери. Задължително включваме и градско каране (5 – 10км.). Организирали сме го почти из цялата страна, карали сме навсякъде. Нашите фестове в Русе задължително включват каране до Букурещ, където е около 15-22 км. градско, обикалят се парковете.

Споделете ни за инициативата “Нощна София на ролери”
Нощното каране е инициатива на софийската група. То се организира с цел разнообразяване, защото в повечето случаи хората карат само в парковете. За разлика от преди, инфраструктурата за градско каране е оправена и ние се възползваме от този факт. Нощното каране се провежда предимно вечер, когато градският трафик е намален, а температурите са под 30 градуса. През уикенда някои хора предпочитат да отидат на ресторант, други на бар, трети на театър – ние обичаме да караме ролери.

Как можем да се включим в организираното каране?
Това, което трябва да направят вашите читатели, за да се включат в карането, е да харесат нашата група, за да получават публикации за бъдещи събития. Всеки път карането има определени изисквания, които трябва да се спазват. За начинаещите, които проявяват интерес, е важно да подчертаем, че е нужна пълна протекция – наколенки, налакътници, каска по избор, светлоотразителна жилетка, обувки, вода, пари за такси, ако не може да издържи на темпото. Темпото е минимум 8 километра в час, което ако го съпоставим в световен аспект, е сравнително бавно. Във Франция минималната скорост за каране е 13 км/ч. и се следи за спазването й от полицията. Освен това имаме и изисквания за владеене на определен вид спирания, като по-напредналите помагат на начинаещите. У нас градското каране е вид екстремно каране поради културата на шофьорите.

Какви хора карат с вас?
В интерес на истината повечето от участниците в карането са от IT сектора. Те карат градско и свободно. Можем да кажем, че използват висок клас ролери и по-качествена екипировка, която предразполага към по-добри умения и комфорт по време на каране.

Наскоро ядрото на “Да караме ролери заедно” бе по различни събития. В Милано бяхме 8 души като 6 от тях бяха IT специалисти. Имаме си от SAP, имаме и Google програмисти. Когато се съберем да караме, IT темата е единствената тема, която не се коментира! Това е момент за разпускане, за ролери, нищо свързано с работа, защото сме само от сектора на информационните технологии.

Какви са технологиите в карането на ролери?
В общи линии при ролерите се използват високи технологии, end класата на ролерите е с алуминий 7000, който се използва при самолетостроенето. Аерокосмическата серия алуминиева сплав мисля, че говори достатъчно. Понякога дребни промени в кънката с карбон, се усещат сериозно и позволяват по-добро изпълнение. Лично аз използвам Garmin GPS система, която снима и отчита местоположението – помага за проследяването на спусканията ми и изпълнението. Имам и Garmin Virb GPS камера и система с много мощни антени за тракинг. По време на всяко градско каране винаги проверявам каква е балансираната скорост на групата, наклон, откъде сме минали и т.н. Когато хората ме питат къде може да се кара в столицата, аз просто им изпращам 20 трака от GPS-а си. Интересно е, че невинаги правата линия е най-бързата – понякога тя минава през ремонт на метрото или през някакъв лош асфалт. Повечето хора си носят спорт тракер на телефона и това им е напълно достатъчно.

Тагове: , , , ,