20 април, 2024

Споделяме с вас едно интересно и забавно интервю с IT мениджърът на Playtech. Статията е част от поредицата на компанията “Скритите таланти в Плейтех”. За тръпката от високите скорости разказва Александър Панайотов.

За теб знаем, че имаш две хобита: от години си бас китарист на Буги Барабата. Как се запали по карането на мотор?
От тези двете само карането на мотор ми е хоби. Другото и до дeн днешен го считам за професия и вече над 20 години свиря с тази група!
Запалих се по моторите доста късно – на около 28 години, когато си купих скутерче, месец след това последва и покупката на мотор за туризъм, спешен туризъм . т.е., ако трябва да отидеш да изпиеш едно кафе на морето, да се случи бързичко, а не да се моткаш 3-4 часа (по онова време все още магистралата не беше готова).
Буги Барабата имаше мотор, който не караше поради здравословни проблеми и реших, че е грехота такъв хубав екземпляр да събира прах. Купих го от него и така започна всичко!
Кога си купи първия мотор и какъв беше той?

Първият ми мотор? Червен разбира се! Както и вторият, и третият, и четвъртият. Всички знаем, че червените са най-бързи 😊
Първо скутерче, след това Yamaha YZF 1000 Thunderace, Ducati 748 Superbike , после дойде Suzuki-то и накрая КТМ-а .

Колко мотора имаш?
В момента съм ги редуцирал до 3:
1)  Скутерът, който не карам
2) Suzuki GSXR1000 K7, който карам само и единствено на писта
3) КТМ 2013 EXC-F 350 ендуро, с който се забавлявам в горите.

На какъв терен тръпката от карането на мотор е най-голяма?

Адреналинът е най-голям при пистовото каране, физическото натоварване е най-голямо при хард-ендуро .
Пулсът на пистата може да се покачи до 220 bpm за нетренирани организми, а най-добрите състезатели имат пулс около 130-140 bpm по време на състезание .
Средната ми скорост на Hungaroring е малко – над 120 км/ч , докато при ендурото може да изминеш 5 км и за 5 часа.

Как реши да се включиш в състезанията на Хунгароринг?

С приятели решихме да се запишем и да се пробваме срещу други аматьори. Плейтех България ме спонсорира за 4-та поредна година с гуми за тези състезания, а и винаги е голям кеф да пийнеш и да хапнеш с готина компания, с която имате едни и същи интереси.

Какво е важно, за да си добър пистов състезател?

Психическото състояние, концентрация, физическа подготовка – така ги степенувам. Трябва да си 110% концентриран, да не мислиш за абсолютно нищо друго, защото времето за реакция се увеличава. Повечето хора имат време за реакция между 150 и 300 милисекунди.
Разбира се, че и физическата подготовка има голямо значение – обикновено се тренира каране на колело, тичане в пресечена местност или други спортове, които подпомагат правилната работа на
вестибуларния апарат и развиват кардиологично правилно организма.
Трябва да се има предвид и факта , че се губи много вода – до 2-3 литра за състезание от 30-45 мин. Пиенето на хидратанти е абсолютно задължително, особено при високи температури.
Представете си, че навън е 40 градуса на сянка, асфалтът е поне 75-80 градуса! Вие седите върху мотор,  който работи непрекъснато на около 100-110 градуса (седнали сте върху печка), с кожен екип, кожени ботуши, ръкавици, каска … Сауната ще ви се стори като прохладен есенен ден 😊 В тези екстремни условия е много важно да се запази баланса на соли в организма за колкото се може по-дълго време. Иначе може да спрете да виждате, да забравите да дишате, времето за реакция да се увеличи 5-10 или повече пъти, загуба на съзнание  и т.н., все неща, които могат да предизвикат инцидент.

Кой стои зад твоите успехи?
Нямам екип, който да стои зад мен. Все още чакам някой от Супербайк или Мото Джи Пи да се обади, но уви, явно и тази година ще трябва да се оправят без мен 😊
Имам Плейтех, които ме спонсорират с гуми за състезанията на Хунгароринг, имам и страхотен механик, който също много ми помага.
Моето семейство също ме подкрепя, въпреки че всячески се старая да не ги ангажирам с подготовката за сезона и подготовката на моторите.

Какъв съвет би дал на колегите, които имат и карат мотори?

Първо: Който не е изкарал California Superbike School – веднага да отиде и да се запише ПОНЕ за първите две нива на Калояново (Писта Дракон) или за Серес (Гърция). На това училище идват хора с всякакви мотоциклети – пистови, туръри, чопъри и т.н. – тоест не е задължително да си състезател или пък моторът ти да е пистов!

Второ: Винаги карайте екипирани. Колкото повече – толкова по-добре .

Трето: Винаги си проверявайте сами мотоциклетите. Дали всичко е затегнато и обезопасено, дали механикът не е пропуснал нещо в бързината и т.н. Понякога един бърз поглед на машината, преди да се качите, може да ви спести доста главоболия след това.

 

Тагове: , , , , , , , , ,