19 април, 2024

Основните теми за края на Европредседателството са децата и технологиите. Децата се запознаха с технологиите на MegaDojo Sofia 2.0, а ние се срещнахме с Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество

Според Вас трябва ли от толкова ранна възраст децата да се занимават с технологии?
Трябва не защото технологиите днес са част от всекидневието ни, а защото трябва да научим децата как чрез технологиите те могат да изразят своя потенциал, своя талант. Цифровите умения не са умения за бъдеща работа, за това да бъдеш инженер, те са умения за живот. Да знаеш, да си служиш с всичко, което се случва в мрежите, в онлайн пространството, да имаш своите навици и да умееш да се предпазваш от тъмната му страна.

Междувременно ние сме създатели на съдържание и това е от изключителна важност. В този контекст, не само децата трябва да се занимават с технологии. Нека направим чувствителни по темата всички – учителите  са с ключова роля, а днес те самите също имат нужда от такъв вид обучение. Младият човек трябва да почувства доверие в своя учител, че той самият владее технологията,  имайки доверие в него да му предаде как да си служи с нея. Да направим чувствителни родителите и възрастните хора, защото всеки един от нас има необходимост и желание да комуникира и да общува. Младите хора пък са зарядът, енергията, посланиците на това каква цифрова трансформация искаме да изживяваме. В центъра на цифровата трансформация е човекът, а центърът управлява процесите и начините, по които те протичат.  Никога роботите и машините няма да ни заместят в това, което имаме като уникално човешко. Това са нашата креативност, нашата способност за иновации, нашите емоционални социални отношения.

Каква е Вашата оценка за Европредседателството от технологичен аспект?
Председателството е изключително успешно. С много работа, много сериозни, тежки и многочасови преговори постигнахме ключов напредък по отношение на много технически законодателни директиви и файлове. Няма как да не се гордея с постигнатото в областта на цифровизацията и кодекса за електронните съобщения. Това е нашата рамка, която ни отваря пътя към 5G. Чакаме иноваторите, за да може да направим баланс между инвестиции и конкурентоспособност. Също така е важно свободното движение на налични данни – има ли нещо по-добро като новина за нашите стартъпи, за всички, които искат да създават нови продукти, без да се сблъскват с локализацията. Това беше много положителен сигнал към всички тях. Да отбележим и Аудиовизуалната и медийната директива – днес имаме необходимост от това платформите да носят отговорност и да дадем инструменти в ръцете на нашите медии, да имаме качествена журналистика, да имаме еднакви правила за всички така, че екосистемата, в която се расте, да дава шанс на нашите европейските шампиони. Няма как да не спомена суперкомпютрите – България е регионален лидер, България има своя опит.

Мариела Габриел добави, че киберсигурността е една от основните теми на Европредседателството и че България се справя отлично от гледна точка на иновациите и технологиите.

Тагове: , , , , , , , , ,