17 април, 2024

Технологичната общност, която ще ви представим е Google Development Group Sofia. Каква е идеята на групата, колко души са в нея и как можем да се включим, научаваме от София Лятева.

Разкажете ни малко повече за Google Development Group Sofia

Google Development Group Sofia съществува от 2012 г. Аз съм част от общността вече година и половина заедно с Борис Странджев. Борис е другият съорганизатор и аз много се радвам да споделя, че се сработваме отлично. Той предимно отговаря за технологичното съдържание на събитията, аз съм по-скоро човекът, отговарящ за логистиката, за промото на самите събития и организацията.

Организираме всичко около групата напълно доброволно. Ние сме мястото, на което се събира всичко ново около технологии – т.е. Android, IOT, AI и всички нови продукти и услуги на Google, обсъждаме и новостите от последната IO конференция. Това, което мога да кажа е, че постоянно се увеличава броя на хората в общността. Всички ни дават обратна връзка за това какво искат като съдържание. За нас е важно да образоваме и обогатим общността откъм знания, практики, за да могат участниците да ги прилагат в работата си. Вдъхновяваме ги, насърчаваме ги,  предлагат се теми за разговори за следващата ни среща.

Под шапката на Google Development Group е и Women Tech Makers Sofia. Тази общност представлява мотивационен хъб за жените в технологиите, който създадохме преди една година. Там по-скоро правим маркетинг и soc skills обучения, а на 19 юли ни предстои събитие.

Като група ние използваме ресурсите на Google, главно за големите събития, където имаме възможност да се срещнем с Google Developer Experts. Съществува програма, която предлага контакт с наложени имена, активни лектори на конференции и професионалисти в сферата на технологиите. Свързващото звено с Google ни позволява и да кандидатираме хора от България за същата програма, за да получат и те сертификат Google Developers Experts. Силно се надяваме това да се случи и ще работим над това тази година, тъй като до този момент нямаме много български кадри там. Истината е, че разполагаме с много добри български специалисти, които заслужават да станат част от общността и посредством нея да посещават големи събития и конференции, като разходите са напълно поети от компанията.   

Какви са хората, които са част от групата?

Хората, които участват в групата, са от различни компании и на различни позиции. Имаме хора, които тепърва навлизат в сферата на технологиите, имаме и експерти, хора, които тестват продуктите. Като цяло всички участващи имат желание да споделят своите познания по дадена технология. Доста разнообразна общност сме – сред нас има не само господа, но и дами. Професионалисти от маркетинг сферата също са редовни посетители на нашите събирания! Те са големи привърженици на Google и тяхната работа, доволни са от съдържанието ни. След събитието от изминалата седмица  от Google със сигурност вдигнаха летвата от гледна точка на това как да покрием очакванията за нашата общност. Ние ще продължаваме да се стараем да предлагаме все по-качествено съдържание!

Колко често организирате събития и къде:?

По принцип се стремим да организираме поне едно събитие месечно. Понякога се случва да се срещаме и през месец. Партньори сме с различни компании и по този начин се изменят и местата, на които се събираме. Доскоро се случваше да сме в DataArt, които осигуряват свободно пространство за всяка общност. От лично организационна гледна точка се получава интересно и различно всеки път, наскоро бяхме и в IT Step Academy..
Колко души са в общността до този момент?

В общността имаме над 400 души, регистрирани в Meetup. Това е основната ни платформа, тъй като от Google+ се преместиха в Meetup и така всичките ни контакти отидоха там. След всяко ново събитие наблюдаваме нов интерес и нов процент хора, които се включват и остават в общността!

Миналата седмица имахме вечеря с много организатори от България посредством Community Road Show. Срещнахме се с Java User Group, Women Who Code, Coding Girls и още няколко общности, които се организират в София. Те проявяват интерес да работим заедно, за да разнообразим малко общностите. Получи се много добре, хората бяха много доволни от уъркшопите, които бяха за Machine Learning. Отделно имаше презентации, стана ясно как Google колаборира с различни общности с цел принос към тяхното обогатяване.

Как желаещите могат да се присъединят към Google Development Group Sofia?

Всеки желаещ може да стане част от общността ни през Meetup платформата. Можете да ни откриете и във Facebook. Участието и самите събития са напълно безплатни. За нас е важно съдържанието, което предлагаме да бъде free of charge и хората да му се насладят. Всеки, който се присъедини към Meetup групата ни, получава покани при обявяването на всяко бъдещо събитие.