24 април, 2024

Ивайло Славов е основател и изпълнителен директор на BULPROS, а отскоро и председател на Българската Аутсорсинг Асоциация. В разговор с него, той разказва за ролята на България като вече разпознаваема и предпочитана аутсорсинг дестинация,  както и за постигнатите успехи и бъдещите амбиции на BULPROS.

BULPROS е иновативна IT компания, развиваща дейност в глобален мащаб, определяна като една от най-бързо развиващите се технологични компании според престижните доклади на Deloitte “Technology Fast 50 in CE” и “Technology Fast 500 in Europe, Middle East, and Africa”, както и според класациите Inc. 5000 Europe, Financial Times 1000 Europe и др.

Г-н Славов, Вие сте новият председател на Българската Аутсорсинг Асоциация. Какви са Вашите амбиции и кои от целите, поставени от предишното ръководство, ще следвате?

През последните години аутсорсинг секторът се развива и расте с двуцифрен темп, като за изминалата година представлява 3.6% от БВП. Интересът от чужди инвеститори и възможностите за бизнес нарастват, така че има всички предпоставки тази позитивна тенденция да се запази, при условие че се обърне сериозно внимание на предизвикателството с кадрите. Затова един от приоритетите ще бъде реализиране на подходяща политика за справяне с този казус. Едно възможно решение е мотивиране на квалифицираните българи в чужбина да се завърнат и да работят в родината си. За да се случи това обаче е необходимо да се обединят заинтересованите асоциации, клъстъри и браншови организации и да се предприемат конкретни сериозни мерки. Целите ни са общи, така че ще работим в посока реализиране на съвместни проекти за представяне на предимствата на България като дестинация. Друг възможен подход е привличане на чуждестранни кадри.  

България вече е разпознаваема и предпочитана аутсорсинг дестинация, но има възможност за развитие на потенциала на индустрията, като направим още няколко града по-атрактивни локации за реализиране на аутсорсинг проекти. Пример са Благоевград, Велико Търново, Бургас и Русе, които имат необходимите предпоставки и ще работим в тази посока.

Голяма част от технологичните компании в България, и в частност софтуерните компании, всъщност са част от аутсорсинг индустрията. Как развитието на тази индустрия повлиява служителите в ИТ сектора?

Аутсорсинг секторът на глобално ниво претърпява много интересни промени, в следствие на развитието на технологиите (облачните услуги, AI, Big Data и т.н.). Традиционното търсене на експерти за изпълнение на конкретни проекти се измества от нарaстващия интерес към доставяне на добавена стойност. Все повече говорим за споделени услуги, аутсорсинг на бизнес процеси, управление на човешките ресурси и т.н. Софтуерът вече е навлязъл във всички сфери, което е свързано с нарастване на интереса към услугите, свързани с информационни технологии. Тези промени се отразяват върху индустрията и заетите в IT сектора, като се повишава необходимостта от квалифицирани кадри.

Г-н Славов, Вие сте съосновател на BULPROS, една от най-успешните и бързоразвиващи се компании не само в България, но и в региона. Каква е тайната на успеха?

Да, фактите сочат, че през 2010 г. започнахме 5 човека в един офиса, а сега сме 1200 в 17 офиса в Европа и Северна Америка. Успехът се дължи най-вече на професионалистите, които работят всеки ден за него. Важна част от успеха са също така отличните партньорски взаимоотношения, основани на доверие, които сме изгради още от самото начало, с компании като Microsoft, Cisco, IBM, SAP и т.н.

Много от разработчиците на софтуер мечтаят да стартират собствен бизнес и да изградят компании от ранга на BULPROS. Кои са основните качества, необходими на тези млади предприемачи?

Важно е да действаш и да взимаш решения. Те невинаги ще бъдат най-правилните, но като сгрешиш, може бързо да се поправиш и да вървиш напред. От основно значение е непрекъснато да се развиваш, да си любопитен и да учиш. Особено в IT сферата, промените се случват с изключителна бързина, което предполага винаги да си отворен и любознателен. А ако искаш да отидеш една крачка напред и да бъдеш визионер, е необходимо не само да следиш тенденциите, но и да ги предвиждаш. И не на последно място – важно е да се занимаваш с това, което ти е интересно.

Разкажете накратко за целите и на BULPROS? Какво да очакваме в бъдеще?  

Целите са свързани с успех и растеж. През последните години не само се развивахме с бързи темпове, но и анализирахме пазарните тенденции и необходимости. Вследствие на това изградихме новото си портфолио от пазарни предложения, които отговарят на световните икономически тенденции и изисквания. Те имат за цел през следващите години да помогнат на компаниите в тяхната успешна дигитална трансформация: Индустриална дигитализация (Industry Digitalization), IT сигурност (IT Security), Решения за съвместна работа (Collaboration), Модернизация на приложенията (Application Modernization), Инфраструктурна трансформация (Infrastructure Transformation), технологични услуги (Technology Services), услуги, свързани с продажби и обслужване на клиенти. Основните индустрии, върху които се фокусира компанията, са производство, професионални услуги, телекомуникации, здравеопазване, търговия, финансови и застрахователни услуги.

В основата на постиженията на една компания е добрият екип. Как успявате да задържате качествените хора и да ги мотивирате да бъдат двигател на успеха?

Всяка задача, всеки проект и успех са свързани с правилните хора – те са най-важният капитал. Аз съм щастлив, че гръбнакът на BULPROS са хора, които повярваха в идеята в началото и се развиха заедно с компанията, за да бъде тя в момента една от най-бързо развиващите се технологични организации. Служителите ни работят в среда, която се основава на ценностите на компанията – Trust, Passion, Excellence.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,