20 април, 2024

Този месец светът е футбол. За поредна година началото на Световното първенство ни предложи зрелищно откриване. Грандиозният спектакъл зарадва зрителите по цял свят, а първият мач завърши с победа за домакините. Днес ще разгледаме технологиите, които спомагат за развитието на спорта и правят играта по-честна.

Electronic Performance & Tracking Systems

EPTS (Electronic Performance & Tracking Systems) включват в своето функциониране както камери, така и преносими части, с които се осигурява по-голяма ефективност в играта на футболистите. Оптичните камерни системи помагат са проследяването на движението на топката по терена. При използването на технологията е възможна и работа със сателит за по-добра визуализация и GPS-базирано устройство, прикрепено към играчите.

Goal-Line Technology

Има или няма гол? Един от най-големите спорове, след които се обиждат цели нации. За щастие чрез Goal-Line Technology крайното решение е категорично и отнема едва няколко секунди. Събраната информацията достига до съдията и помага за обявяването на резултата. Така нареченото „Ястребово око“ помага за проследяването на траекторията на коженото кълбо. Подобна е и Goal Control 4-D технологията, която използва 14 високоскоростни камери, монтирани около стадиона.

 Video Assistant Referee

Технологията помага при взимането на решения в инциденти ситуации. Информацията от видео асистента достига до съдията, който решава дали да я приеме, или не. Възможно е и ревю за информацията, при което реферът лично преглежда записа. Последната стъпка е взимане на финално решение за процедиране.

 

Проследяване на здравословното състояние на играчите                          

Технологията препраща запис от терена към медицински анализатор. След проверка на кадрите, заключението се предава към медицинския екип на място, чрез радиокомуникационна система. По този начин става ясно дали действително съществува травма и от какво естество е тя, а специалистите могат да реагират мигновено. Част от приетата дата се запазва в база данни за ползи в бъдеще.

Тагове: , , , , , ,