26 април, 2024

За своите скромни 17 години Георги Мутафчиев разполага с цяла колекция от отличия за своите постижения. Част от тях е първо място за проекта “Corkee”, а последната му награда е за проекта Knnect.Me в категория „Най-добър стартъп“ на форума „Изгряващи звезди“. Талантливият младеж е организатор и на DIGIT 2018 в Банско.

Разкажи ни малко повече за Knnect.Me. Защо проектът е важен?

Проектът Knnect.Me има пряка насоченост към начините, по които в днешно време се случва обмен на информация между хора, представители на бизнеса. Целта е именно тези взаимоотношения да бъдат дигитализирани до голяма степен. Тази дигитализация ще се случи посредством замяната на стотиците стандартни хартиени бизнес карти, които намират особено голямо приложение в днешно време, с единствена индивидуална карта от рециклирана пластмаса, върху която ще бъде разположен QR код, който ще представлява бърза връзка към профила на притежателя на картата на нашата платформа.

Всъщност платформата ще предостави възможност за въвеждането на детайлна информация относно даден бизнес, която не би могла да се постави върху хартиена карта, както и ще предостави възможността на притежателя да модифицира и актуализира информацията в своя профил. Другият важен модул на платформата представлява дигитализиран визитник, в който могат да бъдат съхранявани контакти само чрез просто сканиране на кода. Самите записи ще бъдат автоматично подредени и сортирани. По този начин потребителят ще има възможността бързо и лесно да достига до контактите, от които се нуждае.

За мен проекта Knnect.Me се превърна в един личен стимул да допринеса за улеснението на взаимоотношенията на хората от бизнеса, подпомагайки същевременно опазването на природата. Според мен проектът е важен, защото дава началото на една своеобразна революция при работата с бизнес контакти, която може бързо да достигне международно развитие и да направи още една малка крачка към дигитализацията.

Как дойде идеята за реализирането на проекта?

За новатора е най-лесно да се сдобие с идея в мислите си, по-трудно е да остане концентриран върху нея и да запази началната си мотивация. В моя случай мога да кажа, че вдъхновението за проекта Knnect.Me се роди след прекия ми досег до работата с голям брой хартиени бизнес карти. Като млад човек, който се опитва да търси иновативни и рационални решения, за да избяга от установеното статукво в някои среди, темата визитни карти стана наистина вълнуваща за мен.

Откога се занимаваш със създаването на стартъпи? Как започна всичко?

Първоначално, след като встъпих в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ не предполагах, че ще развия толкова сериозен интерес към предприемачеството и като че ли се вълнувах в по-голяма степен от ИТ. Може би за пръв път усетих истински предприемачески дух преди около две години, когато бях в 9-ти клас. Самата идея да успея да сътворя нещо, което в последствие остава под моя контрол и служи за задоволяването на някакви нужди или за решаването на някакъв проблем, който хората имат, ме накара да смятам предприемачеството за нещо наистина вълнуващо и полезно, но също така изпълнено с много рискове и отговорности. В интерес на истината, първият предприемачески проект, с който се заех, беше създаването на БИО онлайн магазин, което пък беше свързано от своя страна с нашия семеен бизнес.

Кое смяташ, че най-много ти повлия и те изгради като млад предприемач?

Независимо от факта, че все още на хартия не съм навлязъл в същинския предприемачески живот, мога да твърдя, че съм изпадал в много различни ситуации, свързани с проектите, по които съм работил, които понякога са ме мотивирали, но често са ме разочаровали. Може би наистина силно влияние са имали множеството форуми с ИТ и предприемаческа насоченост, в които съм се включвал.  Точно те дават възможност на човек да представи идеите си пред хора от бизнеса, които могат да дадат една наистина реалистична оценка за проекта. Моето мнение е, че човек се изгражда като предприемач, когато споделя своите идеи пред хора и успява да запази стимул да ги разработва, независимо дали е получил негативни оценки, защото понякога предприемачът се нуждае от малко критика, която да открие един цял нов път за реализация на идеята му.

Кое е постижението, с което най-много се гордееш?

Всяка една награда е специална, най-малкото защото остава в съзнанието на човек като един приятен спомен. Също така наградата е елемент, който в доста случаи влиза в ролята на двигател в началната фаза на разработка на проект, понеже подсказва за това, че проектът има стойност и си заслужава да бъде реализиран.

Какви са бъдещите ти професионални планове?

Всеки ден е уникален по своему и за мен е нова поредица от мисли и идеи. Трудно ми е да определя какъв развой ще поемат проектите, с които се занимавам към настоящия момент, но се надявам те да бъдат реализирани успешно в близко бъдеще. Също така ми предстои да се занимавам с организацията на второто издание на първия български хакатон по дигитално предприемачество DIGIT 2018 Festival, който ще се проведе в през октомври в зимната столица на Балканите – Банско. Надявам се тази година да успея да срещна повече млади и мотивирани дигитални предприемачи, които да споделят своите иновативни и интересни идеи и проекти по време на хакатона. Призовавам всички млади предприемачи да посетят сайта на събитието, който ще разкрие повече детайли около организацията съвсем скоро.

Тагове: , , , , , , , , , ,