19 април, 2024

Какви забележителности предлага това място?

В последно време много се говори за свръх-застрояването на българското черноморие и липсата на места, където хората могат да си починат качествено. Често курортистите през лятото се оплакват от неприятния шум, прекалено големия посетители в хотелите, замърсените плажни ивици и т.н. На родното крайбрежие обаче, все още има кътчета, които предлагат страхотна успокояваща атмосфера. Едно от тях несъмнено е село Тюленово, намиращо се в близост то североизточния морски град Шабла.

Историческото име на въпросната дестинация е Калъч кьой, което се тълкува от турски, като „село на сабята“. В миналото населението на селото е било почти изцяло съставено от гагаузи (християни от тюркски произход), но през годините много българи от вътрешността на страната се заселват там. През 1942г. селото получава новото си и необикновено име Тюленово. Тази промяна се дължи на факта, че там имало наличие на стада тюлени от рода монах. Характеристиките на мястото, които включват пещери и ниски скали, са основния фактор, привлякъл тези животни. С течение на времето те създават поколения и се адаптират към обстановката там. Твърди се, че все още по скалите в селото могат да се забележат тюлени.

Най-атрактивната част от тази черноморска дестинация определено не е историята. Посетилите това място са на мнение, че бреговете му никога не могат да бъдат забравени и не е трудно да се съгласим с тях. Те са с необикновен червен цвят, стръмни и спускащи се поне 20-30 метра надолу към морето. Любителите на гмуркането могат да се насладят на невероятните подводни пещери. Крайбрежието е много подходящо за туристи, които предпочитат да използват палатките си , като много от тях ги разпъват на скалите и преживяването е уникално. Мястото е чудесно и за риболов, тъй като във водите около селото има разнообразие от риби – сафрид, кефал, платерина и др. Скалното катерене също е доста практикувано и предоставя на почитателите на адреналина страхотни преживявания.

Тюленово е почти недокоснато от цивилизацията и предоставя всички необходими неща за пълноценно разтоварване. В селото има къщи за гости, където можете да отседнете, ако не сте почитатели на нощуването в палатки.

Автор: Михаил Маринов

Тагове: , , , , , , , , , , ,